Çin Virüsü Geçiren Profesör, Hafızasını Kaybetti: Tedavisi Bulmaca!

TAKİP ET

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, Çin virüsü geçirdikten sonra hafıza kaybı yaşadı. Prof. Dr. Recep Tekin ise hastalığı geçiren kişilerde hafıza kaybının 1 yıla kadar sürdüğünü ifade ederek buna karşı bulmaca çözmeyi önerdi.

Bir yılı aşkın bir süredir bütün dünyayı etkileyen ve insan hayatını birçok alanda değiştiren Çin virüsü salgınının insan vücuduna verdiği hasarlar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, geçen yılın Ekim'inde Çin virüsüne yakalandı. 18 günlük tedaviden sonra hastalıktan kurtulan Prof. Dr. Kavak, Çin virüsü sonrasında kollarında ağrılar ve kalbinde sıkışma gibi rahatsızlıklar çekerken bir de hafıza kaybı yaşadı.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, Çin virüsü geçiren hastalarda buna bağlı sıkıntıların ortaya çıktığını belirterek geçici hafıza kaybının da 6 ay ile 1 yıl arasında devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Tekin, hafıza kaybı yaşayan vatandaşlara bulmaca çözmeyi önerdi.

"İsim hafızam tamamen yok oldu"

14 yaşındaki kızının Çin virüsüne yakalandığını ve yaşından dolayı belirtileri olmadığı için kendisinin de evde Çin virüsüne yakalandığını belirten Prof. Dr. Orhan Kavak, ilk 7 gün herhangi bir sorun yaşamadığını belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğünün vermiş olduğu çeşitli ilaçları kullandığını aktaran Prof. Dr. Kavak, "Sonra dekort iğne kullandım ve oksijenle ilgili bir iğne kullandım. 7'nci günden sonra ciddî öksürüğüm başladı. Bu öksürük sürecinde eve oksijen tüpü getirdim. Bu oksijen tedavisiyle 18’inci günden sonra korona pozitifliğim negatife dönüştü. Fakat bu süreçten sonra her ne kadar ilaç tedavisi ve kendi tedavimi yapmış olsam da birtakım semptomların vücudumda devam ettiğini gördüm. Daha önce özellikle sol kolumda bir ağrı olmadığı halde sol kolumda ağrılar oluştu, hâlâ da mevcut. Kalbimde zaman zaman sıkışmalar söz konusu. Koronadan önce hafızam yerindeydi ve çok eski tarihleri detaylarıyla beraber düşünebiliyordum ve anlatabiliyordum. Fakat son dönemlerde, zaman zaman unutkanlıklarım başladı. Normal gün içinde yapabileceğim, bir iki saat sonra yapacağım şeyi unutma eğilimi gerçekleşti. İsim hafızam tamamen yok oldu" dedi.

"Bulmaca çözsünler"

Çin virüsünden kurtulan hastalarda uzamış korona sendromları diye bir sendrom olduğunu bildiren Prof. Dr. Recep Tekin, Çin virüsü hastalığını geçiren kişilerde, sonraki 6 aya boyunca hâlsizlik, yorgunluk, vücut ağrısı, geçici hafıza kaybı oluşabildiğini söyledi. Prof. Dr. Tekin, "Ya da hafızada güçsüzlük diyebiliriz. Depresyon, bacaklarda ağrı, eklem ağrısı, sırt ağrısı oluşabiliyor. Bunun yanında uyku bozukluğu gibi birçok semptom uzamış korona sendromunda görülebiliyor. Bu hastamıza baktığımız zaman korona geçirdikten sonra kısa süreli geçici hafıza kaybı ya da hafızada güçsüzlük olabiliyor. Yayınlara baktığımız zaman bu hafızadaki güçsüzlük ya da geçici hafıza kayıpları genellikle kısa süreli oluyor. Uzamış korona sendromlarında bu tür semptomlar gelişebiliyor ve bunların birçoğu 6 ay en geç 1 yıla kadar toparlıyor. Bu tür hastaların bu konular nedeniyle endişe etmelerini istemiyoruz. Bu kişilere zaman içinde gazete okumalarını, bulmaca çözmelerini, B vitamini eksikliği varsa bunları desteklemelerini istiyoruz. Zaman içinde genellikle bu tür şikayetlerin geçtiğini görüyoruz. Eğer çok uzun süre devam ediyorsa bir psikologdan, nörologdan destek almalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Çin virüsü hafıza kaybı koronavirüs kovid-19 covid-19 uzamış korona sendromları geçici hafıza kaybı koronadan sonra hafızasını kaybetti