Çin Virüsü ile Mücadelede Sağlık Bakanlığı'na Duyulan Güven Büyük Ölçüde Yitirildi

TAKİP ET

Türkiye'nin Çin Virüsü ile mücadelesinde aradan geçen aylar sonra Bakan Koca'nın hasta ile vaka kavramları arasında fark gördüklerini açıklaması, mücadelenin şeffaf bir biçimde yürütüldüğüne inanan insanların sayısını büyük ölçüde azalttı.

Avrasya Araştırma Şirketi, 30 Büyükşehir ve 100 merkezi ilçede gerçekleştirdiği anketle Çin Virüsü ile mücadelede açıklanan 'hasta' ve 'ölü' sayılarının gerçek olduğuna inanan vatandaşların oranını ölçtü.

SMS yönledirmeli Online sistemle gerçekleştirilen araştırmanın katılımcılarına şirket tarafından "Sağlık Bakanlığının açıkladığı Covid-19 hasta ve ölü sayılarının gerçek olduğuna inanıyor musunuz" sorusu yöneltildi.

Bu soruya katılımcılardan yalnızca yüzde 24,1'i 'Evet, inanıyorum' yanıtını verirken yüzde 56,9 gibi ezici bir çoğunluk ise 'Hayır, inanmıyorum' yanıtını verdi. Katılımcılardan yüzde 19'u da soruyu 'Emin değilim' diye yanıtladı.

Sokağa Çıkma Yasaklarına Dönülmesi Noktasında Kararsızlık Var

Avrasya Araştırma'nın gerçekleştirdiği çalışmada aynı katılımcılara "Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla bazı kısıtlamaların yeniden başlamasını destekler misiniz" sorusu yöneltildiğinde yüzde 56,9 desteklediğini beyan ederken desteklemeyenler, yüzde 32,2'de; emin olmadığını beyan edenler, yüzde 10,9'da kalıyor.

Ancak soru "Hafta sonu sokağa çıkma yasağının başlamasını destekler misiniz" şeklinde detaylandırıldığında katılımcılardan destekleyenlerin oranı yüzde 41'e düşerken desteklemeyenlerin oranı yüzde 40,1'e; emin olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 18,9'a yükseliyor.

avrasya araştırma şirketi çin virüsü koronavirüs covid-19 haftasonu sokağa çıkma yasağı anket araştırma çalışma kamuoyu yoklaması tedbirlere dönüş sağlık bakanlığı verilerine güven gerçek vaka sayısı