Çin Virüsü Son 24 Saatte 77 Can Aldı: Vakaların Yüzde 40'ı İstanbul'da

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu. 

Çin virüsü ile verilen savaşta son durumu da aktaran Koca, salgın sürecinde İstanbul'un kritik önem arz ettiğini ve salginla başa çıkılabilmesinin tek yolunun İstanbul'u kontrol altına almak olduğu aktardı. 

Bakan Koca'nın açıkladığı verilere göre son 24 saatte 77 kişi hayatını kaybetti, 2305 kişiye ise hastalık teşhisi konuldu.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

"Bilim Kurulu'nun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay değildir. İlk kez bir toplantıyı Ankara dışında İstanbul'da yaptık. Türkiye'deki vakaların yüzde 40'ı İstanbuldadır. Testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4'i İstanbuldadır. Tüm Türkiye İstanbul'un temaslısıdır. İstanbul'da kontrol altına almazsak tüm bölgeler için tehlike olacak. Artış, İstanbul'a günlük gidiş gelişlerin fazla olduğu illerde de yüksektir.

Bu duruma neler yol açtı? İstanbul dünyanın en kalabalık kentleri arasında. Hareket halindeki kitle çok büyük. Kışı burada geçirmek için yoğun dönüşler oldu.

Salgınla savaşta disipline ihtiyacımı var. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedeli büyük olur. Ekibimle geçtiğimiz günler boyunca çalıştık. Sorun teşkil eden konuları ele aldık. Pazar yerleri, toplu taşama gibi alanlarda planlamaya gidilmesini istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, iş saatlerinin sosyal hareketlilik teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınan konulardır. Çözüme en çok ihtiyaç duyduğumuz konu toplu ulaşımdır.

Virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyorsa biz de hareketi ve teması 3'te 1'e indireceğiz. Günde 3 kişi ile görüşeceksek 1 kişi ile görüşeceğiz. Hareketliliği 3'te 1'ine indireceğiz. Kendimizi disipline sokalım. İstanbul'da salgın tırmanışta. Temas ve hareketlilik düşürülmeli. Sonsuza kadar değil salgını kontrol altına alana kadar. Hareketi ve teması azaltın. Dışarı çıkmanız halinde tedbirden taviz vermeyin. İşverenlere sesleniyorum; esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın.

Sağlık hizmetlerinde sistemin tıkanmasına yol açacak bir sorunumuz yok. Değerli İstanbullular, salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle ve hastanelerle kazanılamaz. Gelinen noktada desteğinize hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Zorunlu olmayan ziyaretleri erteleyin. Her kapasitenin bir sınırı vardır. Bu sınırı zorlamamak tedbirlere bağlı. İstanbullulara sesleniyorum; testi pozitif çıkanlar, temaslılarını filyasyon ekiplerine eksiksiz bildirsin. Zorunlu olmayan kutlama ve törenleri erteleyin. Salgınla savaşın bu aşaması disiplin istiyor.

(İstanbul'da hastanelerde son durum) Son dönem bahsettiğim şekliyle vakaların yüzde 40'ı İstanbul'da dedik. Her geçen gün ağır hasta sayımızın arttığını da  biliyoruz. İstanbul'da servis yatak doluluk oranı yüzde 55. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Bu erişkin yoğun bakım yatakları için. Sadece Kovid değil diğer hasta sayıları ile beraber rakam bu. İstanbul'da bildiğiniz gibi sağlık alt yapımız çok güçlü. Ciddi bir yatak kapasitemiz söz konusu. İstanbul tüm yönetim birimleriyle harekete geçmiştir, kararlı bir şekilde bizimle beraber olursanız salgını geriletmeyi başaracağız."

Çin virüsü koronavirüs Covid-19 sağlık