Çin Virüsü Tedavisinde Kullanılan Favipiravir Etkisiz Çıktı

TAKİP ET

Çin virüsü tedavisinde kullanılan favipiravir adlı ilacın etkisiz olduğu ortaya çıktı. 8 milyona yakın insanın bu ilacı boşa kullandığı belirtiliyor.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, PRESECO çalışmasının sonucunu Twitter hesabından paylaştı.

Yavuz açıklamasında "Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, Favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles'ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak" ifadelerini kullandı.

"İlacın Etkisiz Olduğuna Dair Emareler Uzun Zamandır Vardı"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova, ilacın etkisiz olduğuna dair birtakım emarelerin uzun zamandır olduğunu; ilacın aslında Japonya tarafından grip ilacı olarak üretildiğini, ancak korona virüsü üzerinde de etkili olduğu düşünülerek hastalarda denendiğini ifade etti. Akova, “Ancak bu ilacın dünyanın hiçbir yerinde ruhsat alıp yaygın kullanımı söz konusu değildi” dedi.

Ölümcül Yan Etkisi Yok Ancak Karaciğeri Etkiliyor

Akova, ilacın ölümcül bir yan etkisinin olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Tabi her ilaç, bir de böyle yüksek dozlarda alındığı zaman karaciğer üzerine bir takım olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bir de nadiren de alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bizim bu ilacı kullanan hastalar üzerindeki gözlemlerimiz; en çok karaciğer fonksiyonlarını bozduğu yönündeydi ama ilaç kesildikten sonra fonksiyonlar tekrardan normale dönüyor.”

"En Başından Hata Yapıldı"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da favipiravirin etkisiz oluşunun yeni bir bilgi olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu bildiği halde bu ilacı vermeye devam ettiğini söyledi. “En başından hata yapıldı” diyen Ceyhan, “Daha etkisinin bilinmediği süreçte en azından bir gruba verilip bir gruba verilmeyerek etkisi karşılaştırılmalıydı ama maalesef bu yapılmadı. Bu ilaç çocuklar için de öneriliyordu ancak biz başından bu yana kullanmadık” dedi.

"8 Milyon Kişi İlacı Boşa Kullandı"

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, “Kaç hastaya, ne kadar yan etkisi olduğuna ilişkin Türkiye için bir şey söylemek olanaklı değil. Türkiye’de favipiravirin yan etkisine ilişkin bir veri elimizde yok” dedi.

Yaklaşık bir buçuk yıldır bu ilacın tüketildiğini hatırlatan Ertuğrul, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 pozitif olan herkese bu ilacı verdiğini, yaklaşık 8 milyon insanın bu ilacı boşa kullandığını söyledi.

çin virüsü covid favipiravir etki ilaç yan etki mehmet ceyhan