Çin Virüsü Zenginleri Açıklandı: Çinliler Başı Çekiyor

TAKİP ET

ABD merkezli iş dünyası dergisi Forbes'in, dolar milyarderleri listesine bu yıl Çin virüsünün zengin ettiği çok sayıda yeni kişi katıldı. Çin virüsü zenginlerinin arasında Çinlilerin çoğunlukta olması şaşırtmadı. Öte yandan Biontech firmasının kurucusu Uğur Şahin de listede yer alıyor.

Halk TV'de yer alan bir habere göre Amerikan Forbes dergisinin "dolar milyarderleri" listesinde bu yıl, Çin virüsü zenginleri dikkat çekiyor. Listede Çinliler çoğunlukta ama bu hiç de şaşırtıcı değil. Zira virüs, ortaya çıktıktan sonra Çin'in kasıtlı ihmalleri sebebiyle günden güne Çin dışına yayılmaya başlamıştı. Böylece Çin virüsünün, bütün dünyayı feci şekilde etkileyen büyük bir salgın hâline gelmesine Çin yönetimi göz yummuştu.

Listedeki 40 yeni milyarder, sağlık sektöründe yatırımları olan iş insanlarından oluşuyor. Nitekim Çin virüsüne karşı mücadelede canhıraş çalışan Biontech’in kurucusu Türk bilim insanı Uğur Şahin de Özlem Türeci ile birlikte geliştirdikleri Çin virüsü aşısı sayesinde, söz konusu listede yer aldı.

Çin'in küresel payandası Dünya Sağlık Örgütü, 2020'nin 11 Mart’ında pandemi ilan ettiğinde dünya piyasaları allak bullak olmuş, onlarca dolar milyarderi bu sıfatlarını kaybederek Forbes listesinden düşmüşlerdi. Aradan bir yılı aşkın bir süre geçti ancak bugünkü durum çok daha farklı. Gelişmiş ülkelerin para basarak halka dağıtmaları, merkez bankalarının faiz oranlarını rekor düşük seviyelere çekmesi borsalar için adeta doping etkisi yarattı ve Forbes listesine bu yıl 493 yeni dolar milyarderi girdi.

Listeye yeni katılan 40 yeni dolar milyarderi arasında en zengini maske ve diğer koruyucu ekipmanlar üreten Çin merkezli Winner Medical’in yüzde 68 hissesine sahip olan Li Jianquan. Şirketin 2020'de Shenzen Borsası’nda halka arzının ardından Jianquan’ın şahsî serveti 6,8 milyar dolar (56 milyar Türk Lirası) olarak kayıtlara geçti.

Aralarında Moderna ve yine Çin merkezli CanSino Biologies’in de bulunduğu bazı şirketlerin değeri o kadar arttı ki aynı şirketten birden fazla milyarder Forbes listesine girmeyi başardı.

Çin virüsü covid milyarderleri koronavirüs covid-19 kovid-19 salgın pandemi Alibaba Çinli milyarderler ÇKP DSÖ Dünya Sağlık Örgütü Forbes Dergisi dolar milyarderleri dolar milyarderleri listesi forbes Uğur Şah