Çin Virüsüne karşı Çin'den Aşı Satın Alan İlk AB Ülkesi Macaristan Oldu

TAKİP ET

Macaristan, Çin aşısını kullanan ilk Avrupa Birliği üyesi olacak.

İlk sevkiyat, 550 bin doz taşıyan uçağın Budapeşte'ye inmesiyle tamamlandı. Böylece Macaristan, Çin aşısını kullanan ilk Avrupa Birliği üyesi olacak. Birinci sevkiyattaki dozlar, ancak 275 bin kişiye yetecek kadar doz içeriyor. 

Macaristan, Çin Virüsüne karşı Çin'den Aşı Satın Alan İlk AB Ülkesi Oldu 

Macaristan, AB'nin aşı konusunda ortak satın alma programının dışında kalan Çin'den aşı satın aldı. Söz konusu programda yaşanan gecikmelerin insan hayatına mal olması, Macaristan tarafından gerekçe olarak gösterildi.

Macaristan Çin'den Ne Kadar Aşı Satın Aldı?

Çin devletine bağlı Sinopharm şirketi tarafından geliştirilen aşının 550 bin dozluk ilk sevkiyatı, Pekin'den Budapeşte'ye gönderildi. Ulusal Halk Sağlığı Merkezi Epidemiyoloji Bölümü Başkanı Dr. Agney Galgoczy, bu sevkiyatın 275 bin kişiye yetecek kadar doz içerdiğini söyledi. Doktor Galgoczy, yetkililer gerekli incelemeleri yaptıktan sonra aşıların hemen kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Budapeşte, Çin ile yaptığı aşı anlaşmasını Ocak'ta açıklamıştı. Bu anlaşmaya göre önümüzdeki dört ay içinde toplam 5 milyon doz Sinopharm aşısı teslim alınacak. Macaristan'ın komşusu Sırbistan ise yaklaşık %80 oranında etkili olduğunu iddia ettiği Çin aşısını zaten kullanıyor ve buradaki özerk Voyvodina bölgesinde mukim yaklaşık yarım milyon etnik Macar da çoktan aşı olmuştu.

Jeopolitik Bir Oyun Oynayan Orban

Alman DW gazetesi, Yeşiller Partisi'nin Parlamento Üyesi Reinhard Bütikofer ile Macaristan'ı konuştu. Bütikofer, Macaristan başbakanının siyasî bir oyun oynadığına dair endişelerini dile getirdi çünkü Macaristan, AB'nin ortak stratejisine aykırı hareket ederek Çin'in Sinopharm aşısını satın aldı:

"Orban'ın burada yaptığı şeyin, diğer pek çok durumda olduğu gibi, gerçek sağlık kaygılarından ziyade jeopolitik duruşla motive edildiği izlenimine kapılıyorsunuz."

Bütikofer ayrıca Orban'ı, tıpkı AB gib henüz Rus veya Çin aşılarının kullanılmasını önermeyen tıp uzmanlarını dinlemeye çağırdı. Alman Parlamento üyesi, bütün Macaristan halkının Paskalya'ya kadar aşılanacağına ilişkin Orban'ın verdiği söze de güvenmediğini açıkladı:

"Duyurulara, verdiği sözlere ve Çin'den ithal ettiği aşı miktarına baktığımda, sözünü bile yerine getirebileceğinden emin değilim."

Macaristan ve Rus Aşısı

Öte yandan Macaristan geçen hafta, Çin aşısının yanı sıra Rus aşısı Sputnik V'i de uygulayan ilk AB üyesi olmuştu. Hatta Budapeşte, 2 milyon doz daha satın almaya hazırlanıyor.

Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgının başlangıcından bu yana Macaristan'da 389 bin 622 vaka tespit edildi ve 13 bin 837 kişi ise Çin virüsü yüzünden hayatını kaybetti.

Macaristan Çin Virüsü Covid-19 Aşı Pandemi