Çin Virüsüne Yakalanan Kişilerde Epilepsi Nöbeti Görülüyor

TAKİP ET

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş, Çin virüsünün bir semptomunu daha duyurdu.

Prof. Dr. Ömer Karadaş, Çin virüsü semptomları hakkında açıklama yaptı. Bilinen semptomların dışında yeni bir semptom daha görüldüğünü belirten Karadaş, Çin virüsünün ilk etapta enfeksiyon özellikleri ile ön plandayken zaman geçtikçe nörolojik bulgularla öne çıktığını söyledi. 

Prof. Dr. Karadaş, “Bu nörolojik bulgular, baş ağrısından bilinç bozukluğuna kadar geniş yelpaze ile karşımıza çıkıyor. Bu bilinç bozukluklarının içinde bir de epilepsi yani sara nöbetleri var. Çin virüsü ile ilişkili olarak bunlar iki gruba ayrılır. Normalde bir epilepsi hastası Çin virüsüne yakalanmıştır, bu durumda ne olabilir veya hiç epilepsi hastası değildir; ama Çin virüsüne yakalanmıştır bilinç bozukluğu olmuştur. Burada hepimizin kafasındaki soru işareti, ‘bu bilinç bozukluğu, bilinçteki bulanıklık, zihinsel fonksiyonlardaki bozukluklar acaba bir sara nöbeti mi’ diye bizi düşündürüyor” dedi.

Nörolojik tetkiklerle bu nöbetlerin tespit edilebileceğini belirten Karadaş, “Bu tetkikleri yaptığımızda bazı hastalarda nöbetleri gördük. Sonuçta bir pandemi olduğu için ‘daha mı yüksek epilepsi nöbeti oluşturur’ diye baktığımızda, bu kadar yüksek görmedik. Ama olan hastalar arasında bunları tespit etmek çok önemli. Özellikle yoğun bakım hastaları arasında sürekli sara nöbeti geçiren hastalar vardı, bunların tespiti çok kıymetli. Bunları tespit ettikten sonra hızlı müdahale için bu nöbetleri durdurup, yaşamı tehdit ettiği için bu kişinin de hayatını kurtarmış oluyoruz. Corona virüsü ile ilgili epilepsi nöbetleri görülmekte; uyanık olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

çin virüsü korona covid epilepsi nöbet