Çin Virüsünün Yegâne Olumlu Etkisi, Doğanın Yenilenmesi

TAKİP ET

Malatya İnönü Üniversitesinde görevli Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici, katıldığı çevrim içi bir seminerde Çin virüsünün küreselleşme ve dijitalleşme ile ilişkisini ele aldı. Ekici, Çin virüsü salgınının yegâne olumlu etkisi olarak da doğanın yenilenmesini işaret etti.

İnönü Üniversitesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında "Pandeminin Küreselleşme ve Ulus Devlet Düşüncesine Etkisi" başlıklı bir seminer düzenledi. Çevrim içi yapılan etkinliğe İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici konuşmacı olarak katıldı.

Küreselleşme Yıktı, Dijitalleşme Korudu

Dr. Öğr. Üyesi Ekici, Çin virüsü salgınının devletlere, toplumlara ve uluslararası sisteme ne gibi etkileri olduğu konusunda bilgi vererek salgınların toplumlarda önemli yıkımlara sebep olduğu gibi önemli değişikliklere de yol açtığını anlattı.

Eski salgınlardan örnekler vererek Çin virüsü salgını ile karşılaştırma yapan Süleyman Ekici, şunları söyledi:

"Bu hastalığın önceki salgınlardan en önemli farkı solunum yoluyla bulaşmasıdır. Bir diğer yanı da küreselleşmenin getirdiği imkânlardan dolayı ulaşım imkânlarındaki büyük olanaklar hastalığın dünyanın her yerinde çok kolay yayılmasını sağlamıştır. Her dönemin kendine has özellikleri, salgının seyrini ve etkilerini belirlemiştir."

"Bu hastalığın çabuk yayılmasında kendi niteliği kadar küreselleşme sürecinin de önemli etkisi var. Şu anda 2 milyondan fazla insan vefat etmiş olmasına rağmen eski salgınlarla karşılaştırıldığında önemli bir başarı elde edilmiştir. Aşının bulunmuş olması ve uygulanıyor olması da insanlığın bilimde aldığı mesafenin bu salgını daha az zararla atlatmasına yol açmıştır."

"Bu hastalığın toplumlara fazla etkisinin olmamasının bir diğer sebebi de dijitalleşmenin getirdiği imkânlardır. Dijitalleşmenin getirdiği imkânlarla insanlar birçok işini evde yürütebilmektedir. Bunun sonucunda doğal olarak bu hastalıkla karşılaşma ihtimalini düşürdüğünden hastalığın etkisinin daha az olmasına yol açmıştır."

Doğa Yenilendi

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici'ye göre Çin virüsü yüzünden insanların önemli bir kısmı eve kapanınca doğa da kendi kendisini yenileme fırsatı  buldu. Ekici'nin iddiasına göre bu durum, Çin virüsü salgınının yegane olumlu etkisi oldu.

Büyük salgının, devletleri kendi imkânlarına dayanmak zorunda bıraktığını vurgulayan Ekici, kapanmalara bağlı olarak ekonomik krizlerin yaşandığını anlattı. Sağlık alanında çok büyük masraf yapan ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin, Çin virüsü karşında oldukça başarısız olduklarına dikkat çeken Ekici, buna mukabelen Japonya, Çin ve Almanya gibi toplumsal ve siyasal kültürü gelişmiş devletlerin salgınla mücadelede daha başarılı olduğunu vurguladı. Toplum gerginliğinin olmaması ve bireylerin bilinçli hareket etmeleri sayesinde bu başarının elde edildiğini işaret eden Ekici, devletlerin bu alanda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Çin virüsü koronavirüs dijitalleşme küreselleşme salgın pandemi büyük salgın covid-19 kovid-19 Süleyman Ekici Malatya İnönü Üniversitesi Ulus devlet Pandeminin Küreselleşme ve Ulus Devlet Düşüncesine Etkisi