Çin Zindanlarında Tutsak Edilen Doğu Türkistanlı Tarihçi Mirzahit Kerimi 82 Yaşında Vefat Etti

TAKİP ET

Doğu Türkistan'ın önde gelen tarihçi-yazar ve şairi 82 yaşındaki Mirzahit Kerimi geçtiğimiz yıllarda bir Çin toplama kampında esir edilmiş ve daha sonra 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İşgalci ÇKP yönetimi Doğu Türkistan Türklerine karşı cinayetlerine devam ediyor. 82 yaşındaki Mirzahit Kerimi'nin, esir tutulduğu toplama kamplarında kendisine yapılan acımasız ve vahşi işkenceler sonucu vefat ettiği açıklandı.

Tarihçi yazar Mirzahit Kerimi’nin vefat ettiği haberi geçtiğimiz yılın son aylarında sosyal medya aracılığı ile yurt dışına ulaşmış ancak teyit edilememişti. Özgür Asya Radyosu ölüm haberini teyit için Kaşgar’daki bir Çin İşgal Polis Merkezi’ne telefonla ulaştı ise de yetkili bu konuda konuşmaktan kaçındığını bildirdi. Diğer güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere dayanılarak yapılan haberde Kerimi'nin hastalığının ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı ve 09 Ocak 2021 günü hayatını kaybettiği bilgisine ulaştıkları açıklandı.

Mirzahit Kerimi çok eser üreten ve çok verimli bir şair ve edip olarak tanınmıştır. Türk ve Doğu Türkistan tarihinin önemli şahsiyetlerinin hayatlarını  romanlaştırmıştır.

1- Yusuf Has Hacip (Tarihi roman)

2- Sultan Sait Han (Yarkent Saidiye Devletinin Kurucusu tarihi roman 1514)

3- Sultan Abdurreşit Han 2 cilt (Saidiye Devleti'nin Keşmir ve Tibet’i fetheden 2. hükümdarının hayatını anlatıyor)

4- Mirza Ebubekir Duğlat (Yarkent Saidiye Devleti devlet adamı ve tarihçi)

5- Ayrılık (Cudalık) Roman

6-Sandıktaki Bebek (Sanduktaki Buvak)

7- Basılmamış bir çok eserleri de bulunmakta olup, el konulmuştur.

doğu türkistan sincan uygur özerk bölgesi uygur türkistan türk uygur türkü yenisar kaşgar çin setil toplama kampı isa yusuf alptekin zulüm Mirzahit Kerimi çin zindanları çin toplama kampaları toplama kampında