Çin'den DSÖ Heyeti Açıklaması

TAKİP ET

Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nden uzmanların Çin virüsün kökenini araştırmak üzere Çin'e gelmelerine izin verilmesine hazır olunduğu açıkladı.

Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nden uzmanların Çin virüsün kökenini araştırmak üzere Çin’e gelmelerine izin verilmesine hazır olunduğu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Salı günü Çin virüsünün kökeninin araştıracak uzmanlar ekibinin ülkeye gidişi konusunda gecikme yaşandığını açıklamış ve bu durumdan Çin’i sorumlu tutmuştu. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in DSÖ ekibinin vize sürecini tamamlamamış olduğundan ötürü hayal kırıklığına uğramış olduklarını belirtmişti.

Söz konusu ekibin Ocak ayının başında Çin’e gitmesi planlanıyordu. Uzmanlar ilk iki hafta karantinaya girecekleri için çalışmalarının az beş-altı hafta sürmesi bekleniyor.

DSÖ’nün aylardır planladığı araştırma görevinde bulunan uzmanlar arasında epidemiyoloji uzmanlarının yanı sıra hayvan hastalıkları konusunda uzmanlar da bulunuyor. DSÖ’nün Çin’de araştırmalar yapacak on kişilik uluslararası ekibinde Berlin’deki Robert Koch Enstitüsü uzmanlarından Fabian Leendertz de bulunuyor. Uzmanlar virüsün kökenini ve nasıl ortaya çıktığını araştıracak.

Çin, uluslararası alanda birçok kez virüsün ortaya çıkışını gizlediği suçlamalarına maruz kalmış, Çin yönetimi bağımsız bir uluslararası ekibin virüsün kaynağını araştırması taleplerini geri çevirmişti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi virüsün büyük ihtimalle dünyanın birçok noktasında ortaya çıktığını söylemişti. Çin, virüsle mücadelede zafer kazandığını açıklamıştı.

Çin'de Vaka Sayıları

Çinli yetkililer ülkedeki vaka sayılarında gerileme olduğunu açıkladı. Yetkililer 24 saat içinde 71 yeni Çini virüsü vakasının görüldüğünü belirtti. Bu rakam bir önceki gün 110’du. Yeni vakalar ağırlıklı olarak Hebei ve Pekin’de görüldü. Vakalar nedeniyle Hebei vilayetinin başkenti Shijiazhuang’de metro ulaşımına ara verilirken kentten çıkışlar da yasaklandı.

 

çin dsö heyet izin dünya sağlık örgütü virüsün çıkış noktası