Çin'den Medyayı Şekillendirmek İçin Yeni Hamle: Çin Malı Arama Motoru

TAKİP ET

Ülkesinde ve işgal altındaki topraklarında yaygınlaştırdığı arama motorlarında 'köle işçi' dahi satan Çin, şimdi de batıda yaygın bir şekilde kullanılmasını hedeflediği yeni bir arama motorunu kullanıma sunuyor.

İşgal altında bulundurduğu Doğu Türkistan, Hong Kong, İç Moğolistan ve Tibet ile birlikte işgalci pençesini geçirmek için fırsat kolladığı Çin Cumhuriyeti (Tayvan)'nde sayısız insan hakları ihlallerine sebep olan ve Türk yurdundaki politikaları nedeniyle birçok ülkenin de tescillediği şekliyle 'soykırım' suçlusu Çin Halk Cumhuriyeti, algıyı lehine çevirebilmek adına bütün yolları denemeye devam ediyor.

TamgaTürk'ün daha önce Türk medyası içindeki kirli ilişkilerini ifşa ettiği Kızıl Çin, şimdi de teknoloji devleri üzerinden yeni bir kara propaganda atılımına hazırlanıyor. Ticaret Savaşı'nın başat aktörlerinden Huawei'nin Google'a uyguladığı ambargo sonrası atacağı adım, Pekin için adeta kaçırılamayacak bir fırsata dönüştü.

Tıpkı komünist rejimin işgali altındaki Çin'de yaygın haline getirilen arama motoru Baidu gibi şimdi de batıda başta Huawei marka telefon sahipleri olmak üzere Android işletim sistemine sahip cihazlarda kullanıma açık olacak yeni bir arama motoru piyasa sürülüyor. Huawei'nin P40 ve sonraki modellerde 'mevcut arama moturu' olarak varlık gösterecek ve Android işletim sistemine sahip diğer cihazlarda da sonradan indirilebilecek Petal Search adını taşıyan arama motoru için çeşitli ülkelerde haber, alışveriş, eğitim, spor, yerel işletmeler, finans, seyahat gibi birçok farklı kategoride işbirliği antlaşmaları yapılıyor.

Yıllardır teknolojiyi insan hakları ihlallerine hizmet eden kirli politikalarının uygulamaya koyulmasına vesile kılan Çin Halk Cumhuriyeti merkezli Huawei tarafından atılan bu adımın yarattığı en büyük endişe ise başta soykırım olmak üzere Çin'in bütün suçlarının perdelendiği propagandanın daha geniş bir zemine yayılması. Zira şirket, Petal Search için yaptığı işbirliği antlaşmalarını, kendi kriterleri doğrultusunda seçtiği ve uygun gördüğü gazeteleri 'haberler' sekmesinde ön plana çıkarmak üzere yapıyor. Çin Halk Cumhuriyeti, örneğin Türkiye'de diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla birçok gazeteye fon sağlıyor ve kendi propandasının yapılmasını sağlıyor. Sosyal medyanın ve cihazlarda yaygın olarak bulunan birçok mevcut arama motorunun sağladığı özgürce haber alma hürriyetine ket vuracak bu adımla Çin gerçeklerini yazan gazete ve gazeteciler, Huawei'nin seçip işbirliği yaparak ön plana çıkardığı Çin propagandasına vesile olan gazete ve gazeteciler karşısında dezavantajlı bir pozisyona itilmiş olacak.

Dünya genelinde birçok bilinçli insan, 'soykırım' suçuna ortak olmamak adına Çin malı ürünleri satın almaktan kaçınsa da Çinli teknoloji devleri, elinde bulundurduğu devlet desteği ve ekonomik güç sayesinde piyasada devasa bir hacme sahip. Bu durum, Huawei'nin Petal Search adımının Çin'in kara propagandasını geniş bir tabana yayma ve başarılı kılma hedefine hizmet etme yoluna girmesi ihtimaliyle büyük bir tehdit halini alabileceği adeta kesinleştirmiş oluyor.

Soykırımcı Çin'in Huawei ve Baidu Kaynaklı Sabıkaları

Başarılı distopya yazarlarını kıskandıracak politikalarla insanların hayatlarına kast eden ve özgürlüklerini gasp eden komünist Pekin yönetiminin teknolojiyi bu politikalarına vesile kılan adımları arasında en dikkat çekeni bilindiği üzere Huawei'nin bir patent başvurusu ile ortaya çıkmıştı. Bu başvuru, sokakta yürüyen yayalar arasında Uygur olanları ayırt etmeye yönelik bir teknoloji ile alakalıydı.

İlk olarak 2018 yılında Çin Bilimler Akademisi ile birlikte ilgili patent başvurusunu gerçekleştiren Huawei'nin teslim ettiği başvuru belgesinde bireyin hedef alınabilecek özelliklerine atıfları da listelemiş ve bu atıflar arasında 'ırk' maddesinin de olduğu görülmüştü. Huawei, ortaya çıkan skandal sonrasında belgede bu atfın yer almaması gerektiğini ve söz konusu teşebbüsün 'teknolojinin etnik ayrımcılığa hizmet' amacıyla kullanılması anlamına geldiğini kabul ederek başvuruda düzenlemeye gideceklerini duyurmuştu.

Samimiyetten uzak açıklamayı önemsiz kılan ise kısa süre içerisinde Çin'in iki büyük teknoloji şirketi Alibaba ve Baidu tarafından da görüntü-teşhis patentleri başvurusu yapıldığının ortaya çıkması oldu. Her iki şirket de bu teknolojileri ayrımcılığa vesile kılmak adına kullanmadıklarını duyursa da İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Maya Wang'ın "Çin polisine video-gözetim yazılımları ve sistemleri satan her şirket, polisin taleplerini karşılamakla sorumludur, buna etnik özellikler temelinde yapılan gözaltılar dahil" sözleriyle paylaştığı kaygıları, yıllardır giderilmiş değil.

Komünist Rejimin Silahı Baidu: Boykotçu Markaları Silmişti

2021 yılının Mart ayında soykırımcı Çin'in işgal altındaki Doğu Türkistan'da zorla çalıştırdığı Türkler eliyle üretip sattığı pamukları kullanan H&M, aldığı tepkiler üzerine mevcut suçlamalardan aklanana kadar Çin Halk Cumhuriyeti ile ilgili alışverişini askıya aldığını duyurmuştu. Hemen akabinde Burberry, New Balance, Nike ve Adidas gibi markalar da H&M'in bu hassasiyetini paylaştıklarını açıklamıştı.

Yaşanan gelişmeler üzerine söz konusu şirketler, Rejimin kontrolündeki siber korsanlar tarafından saldırılara uğramış ve geniş bir boykot çağrısı ile karşı karşıya kalmıştı. Etnik ayrımcılığa hizmet eden ve kendilerini soykırım suçuna ortak kılacak teknolojilerini Rejim güçleriyle paylaşan şirketlerden Baidu ile Alibaba da çağrıya ilk kulak veren markalar olmuştu.

Önce Baidu, haritasındaki H&M mağazalarına ait bütün yer bilgilerini kaldırmış; ardından Alibaba, H&M sayfasına erişimi kapatmıştı.

Soykırımın Pençesindeki Türkler Baidu Üzerinden Köle Olarak Satışa Çıkarılmıştı

Aylar önce ABD Temsilciler Meclisi'nde Uygurların köle işçiliğe zorlanmasını önleme yasa tasarısının görüşülüp kabulüyle neticelendiği günlerde komünist Rejim, Baidu üzerinden 'satılık Uygur işçi' ilanları yayımlamıştı. Her bir reklamda 100-150 kişilik Uygur işçi gruplarının satıldığı ve köle işçilerin emre itaat ve intizam hususunun Çinli yetkililerce garanti altına alındığı gibi ifadeler yer alıyordu.

İlanları tespit ederek dünya gündemine taşıyan bir haber servis eden Sky News, Baidu'nun konuyla alakalı soruları yanıtsız bıraktığını da önemle vurgulamıştı.

petal search huawei soykırım çin çhc çkp komünist çin çin halk cumhuriyeti etnik ayrımcılık teknoloji baidu arama motoru boykot google boykotu ticaret savaşı alibaba satılık uygur işçi uygur köle siber korsa