Çin'den Taliban'a Destek

TAKİP ET

Soykırımcı Çin, Afganistan'ı ele geçiren mürteci terör örgütü Taliban'a destek vereceğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Taliban'ın kurduğu geçici hükümetin Afganistan'ı yeniden inşa çabalarına Çin'in destek vereceğini açıkladı.

Vang, Katar'ın Doha kentinde Taliban temsilcileri ile görüşme gerçekleştirdi.

Taliban'ın kurduğu geçici hükümet ile Pekin yönetimi arasındaki ilk üst düzey temas olan görüşmede Vang, "Çin'in Afganistan'da istikrarı sağlamaya ve ülkeyi yeniden inşa etmeye yönelik çabalara destek vereceğini" belirtti.

Vang, uluslararası toplumun Taliban ile rasyonel ve pragmatik tarzda ilişki kurması gerektiğini vurgulayarak, ABD'nin yaptırımlarını kaldırması yönündeki çağrılarını yineledi.

Çin, ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Afganistan'a mürteci terör örgütü Taliban'ın hakim olmasını olumlu karşılıyor. Pekin yönetimi, geçici hükümete insani yardım alanında destek sağlıyor ancak açıktan ilişki kurma konusunda ihtiyatlı adımlar atıyor.

Çin'in emperyal projesi Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında bölgede tarihi İpek Yolu güzergahında ulaştırma ve altyapı projeleri yapan Çin, Afganistan'ı bu yolla kontrol altına almanın çıkarına olacağını düşünüyor.

Çin ayrıca, işgal ettiği Doğu Türkistan'ın Afganistan'la sınırı olması nedeniyle Uygurları baskı altında tutmaya devam edebilmek için Afganistan'ı önemsiyor.

çin taliban afganistan doğu türkistan kuşak yol nato