Çin'e Karşı ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan'dan Ortak Askeri Tatbikat

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Hindistan ve Avustralya donanmalarına ait deniz unsurları ortak askeri tatbikata başladı.

ABD, Japonya Avustralya ve Hindistan'a ait deniz kuvvetleri ortak askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Son 10 senenin en geniş çaplı askeri faaliyeti olma özelliği taşıyan deniz tatbikatı, Çin’in bölgedeki geniş siyasi ve askerini nüfuzunu engelleme siyasetinin bir parçası olarak görülüyot.

'Malabar' Deniz Tatbikatına Hint-Pasifik bölgesinin dört üyesi, Quad İttifakı'nın tüm ülkeleri yer alıyor. Çin, ortak bir cephe oluşturmayı hedefleyen ABD'yi "Soğuk Savaş zihniyeti" ve "ideolojik ön yargı" ile suçluyor.

6 Kasım'a kadar sürecek tatbikatın ilk aşamasında Çin virüsü tedbirleri dolayısıyla dört ülkenin askeri personeli arasında temas olmayacağı açıklandı. Bir kaynak, ay sonuna doğru Hindistan ve ABD'nin uçak gemilerini de tatbikata müdahil edeceğini iddia etti.

Ayrıca Hindistan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "Tatbikat, ortak değerler ile açık ve kapsayıcı bir Hint-Pasifik taahhüdüne ve uluslararası kurallara bağlılıklarına dayanan dost deniz kuvvetleri arasındaki üst düzey sinerjiyi ve koordinasyonu gösterecek." ifadeleri kullanıldı.

"Quad" olarak bilinen dörtlü ittifak, üye ülkelerin 2017'de bir araya gelmesiyle yeniden aktifleşirken, ittifak üyeleri Çin'in Hint-Pasifik'te artan hakimiyetine karşı güvenlik alanında dayanışma ve iş birliğini artırma kararı aldı.

En son 7 Ekim'de Japonya'nın ev sahipliğinde gerçekleşen Quad İttifakı Dışişleri Bakanları toplantısında, bölgenin barış ve huzuruna yönelik "Serbest ve Açık Hint-Pasifik Vizyonu" vurgusu yapıldı. Toplantının sonrasında Hindistan hükümeti, kasımda başlaması planlanan ve Hindistan, ABD ve Japonya arasında yapılan Malabar Deniz Tatbikatı'na, bu yıl Avustralya'nın 2007'den sonra ilk defa katılacağını açıkladı.

 

ABD Avustralya Japonya Hindistan Çin tatbikat quad