Çin'in 20 Bin Doğu Türkistan Türkünü Esir Ettiği Kamp İfşa Oldu

TAKİP ET

Komünist Çin rejiminin 20 bin Doğu Türkistan vatandaşını esir ettiği kamp orta çıktı.

Çin komünist partisi Doğu Türkistan’da yürüttüğü zulüm politikaları yüzünden Uluslararası toplum tarafından güçlü tepkiler aldı. Sırf Uygurlara yapılan soykırım ve kültür katliamı nedeniyle ABD başta Avustralya gibi bir çok ülke Çine yaptırım uygulamayı devam ediyor. Komünist Çin rejimi ise tüm bu baskılardan kurtulmak için bölgede kurduğu sözde meslek edindirme özde ise ceza kamplarını kapattıklarında ısrar ediyor.

Daha geçen hafta Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Avrupa'ya yaptığı ziyaretinde katıldığı her toplantıda karşılaştığı Uygur meselesine dair sorulara Doğu Türkistan’da zulmün söz konusu bile olmadığını ve kampların çok önceden kapatıldığını iddia etmişti. Oysa yeni gelen bilgiler Çin’in baştan aşağı yalan söylediğini, Ceza kamplarını kapatmak bir yana dursun dahada çoğaltmaya başladığını ortaya koyuyor.

Özgür Asya Radyosu muhabirlerinin bu hafta Bölgede yaptığı araştırmaları sonucu Aksu-Uçturpan bölgesinde en az üç kamp olduğu ve kampların açık adresi ve içeride 20.000'den fazla insanın esir tutulduğu öğrenildi.

Muhabirlerin Aksu şehrine bağlı Uçturpan nahiyesinden bazı polis memurlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinden bazı bilgilere erişildiği bildirildi.

Üçturfan polisinin sızdırdığı bilgilere göre bölgede 3 ceza kampı olduğu, bu kampların en büyüğünün Üçturfanın iç kısımındaki Kontai bölgesinde olduğu ve en az 10.000 kişinin tutulduğu aktarıldı.

Muhabirlerin konuştuğu diğer bir sakin Kontai bölgesinin eskiden ölüm cezası verilen suçluların infaz edilmesi için kulanılan ıssız dağlık bir arazi olduğunu ceza kamplarının ise Kontai’ya bağlı Aktokai kırsalındaki 3 köy mevkiine kurulduğunu ifade ediyor.

Telefon görüşmesi sırasında polis memuru yine Uçturpan'daki bir başka kampın, Tokkuzbulak köyünde bulunan eski hapishanenin yerini alacak şekilde genişletildiğini ve bu kampta 5 bin’den fazla tutuklunun olduğunu açık veriyor.

Bilgilere göre Uçturpan'daki 3. kampın, daha konforlu ve belediye binası karşısında yer aldığı ve eski Uçturpan Meslek Lisesi'nin dönüşümü olduğu, şu an sözde “meslek edindirme merkezi” olarak kullanılmakta olduğunu, Uçturpan'ın 8 ilçesinden gelen gençlerin eğitim görmekte olduğu, orijinal adı Gucheng Lisesi olan yatılı bir okul görünümüne sahip olduğu öne sürülüyor.

Çin arama motoru Baidu veritabanına göre, Üçturpan nahiyesinin 2014 yılında toplam nüfusu yaklaşık 220.000 olan 6 köy ve 3 pazardan oluşuyor.

Adını bildirmek istemeyen diğer bir kişi, Uygur nüfusunun yoğunlukta olduğu ilçede 35.000 kişinin yukarda bildirilen 3 kampta tutularak zorunlu çalıştırma fabrikalarında köle gibi kullanıldığını söyledi.