Çin'in Doğu Türkistan'da Gerçekleştirdiği Soykırım İlk Kez Uluslararası Bir Mahkemede Yargılanıyor

TAKİP ET

ÇKP'nin Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri ilk kez bir uluslararası mahkemeye taşındı.

Dünya Uygur Kurultayı'nın Başkanı Dolkun İsa'nın Sir Geoffrey Nice QC'ye Doğu Türkistan'da Çin idaresi tarafından gerçekleştirilen soykırımın araştırılması için yaptığı talep üzerine Soykırıma Müdahale Koalisyonu sayesinde 3 Eylül 2020'de kurulan mahkemenin 4-7 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan ilk duruşması başladı.

Çin Komünist Partisi yetkililerin iddialara cevap vermekten kaçınarak görmezden gelmeye çalıştığı tarihi mahkemede Çin'in soykırım fiillerinin doğrudan muhatabı olan Doğu Türkistanlılar, duruşmada ifade veriyor. Toplama kamplarında aylarca tutulan ve işkence gören Doğu Türkistanlı Ömer Bekali, kamplarda kendilerine takılan pranganın bir replikasını duruşmada takarak mahkeme heyetine gösterdi. 

Ömer Bekali, kamplarda Çin'in iddia ettiği üzre bir "eğitim faaliyeti" olmadığını ve ömrü boyunca Çin devleti için çalışmış olan babasının Çin tarafından "yeniden eğitim kampı" olduğu iddia edilen toplama kamplarında katledildiğini kaydetti.

Ömer Bekali, toplama kamplarında kendilerine karşı kullanılan, kendi üzerinde de uzun süre boyunca kullanıldığını belirttiği işkence aletlerinin ve işkencelerin gerçekleştirildiği hücrelerin görsellerini mahkeme heyetine gösterdi. İşkenceleri anlatan Bekali, "Bunlar bitmek bilmeyen öyle korkunç anlardı ki bize bunu yapan kişilerin insan olup olmadığından şüphe ediyorum" dedi.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa'nın “Bir halkın yok edilmesine izin vermeyeceğimizi açık bir şekilde beyan etmek hem benim hem de bütün insanlığın sorumluluğudur. Hedefe konulsak ta, taciz edilsek de ailemize suçlu muamelesi yapılsa da boyun eğmemeliyiz. Misilleme yapılıyorsa bu Uygur davasına sahip çıkanların suçu değil, insan yaşamına ve onuruna saygı göstermeyen, bizi yok edilmesi gereken bir engel olarak gören rejimin suçudur. Biliyoruz ki konuşmazsak tutuklamalar, kayıplar ve acılar dinmez. Ne zaman ki bütün dünya bunu talep edecek o zaman bu ıstırap sona erecek. Bu mahkemede tanıklık yaparak tüm dünyaya Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü ve Çin’in gerçek yüzünü göstereceğiz” ifadelerini kullandığı mahkeme devam ediyor.

Mahkemenin canlı yayımlanan duruşma görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz.

Çin'in Doğu Türkistan'da Gerçekleştirdiği Soykırım İlk Kez Uluslararası Bir Mahkemede Yargılanıyor