Çin'in Dubai'deki Gizli Hapishanesine Atılan Bir Kadın: Uygurlar Tutuluyordu

TAKİP ET

Çinli genç bir kadın, Dubai'de Çin tarafından yönetilen bir hapishanede 8 gün boyunca en az iki Uygur'la birlikte tutulduğunu açıkladı.

Associated Press'in haberine göre Çinli bir kadın Dubai'de Çin tarafından yönetilen bir hapishanede ikiden fazla Uygur Türkü ile birlikte tutulduğunu açıkladı. Bu durum Çin'in sınırları dışında faaliyette tuttuğu "gizli hapishanelerinin" ilk kanıtı olarak yorumlandı.

26 yaşındaki Wu Huan adlı kadın, Çin'de muhalif olduğunu kanıtlayan nişanlısı sayesinde Çin'e geri gönderilmekten kurtuldu. Dubai'de bir otelden kaçırıldığını ve Çinli yetkililer tarafından hapishaneye dönüştürülmüş bir villada kapatıldığını belirten Wu, ikisi de Uygur olan başka mahkumlar gördüğünü ve duyduğunu kaydetti.

Çinli yetkililer tarafından sorgulandığını ve nişanlısını kendisini taciz ettiğine yönelik suçlama belgelerini imzalaması konusunda tehdit edildiğini belirten Wu, sonunda 8 Haziran'da tutsaklıktan kurtuldu ve ardından Hollanda'dan sığınma talep etti.

Çin'de "gizli hapishaneler" yaygın olmasına rağmen sınırları dışında "gizli hapishane" bulundurduğuna dair iddialara ilişkin ilk kanut Wu Huan'ın başına gelenler oldu.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak

Bir Mahkum Çin'in Dubai'de Uygurları Tuttuğu Gizli Bir Hapishanesi Olduğunu Söyledi