Çin'in Gizli Belgeleri! Salgında Dünyayı Yanlış Yönlendirmişler

TAKİP ET

ABD merkezli medya kuruluşu CNN'in ulaştığı belgelere göre Çin, salgın başında ve sonrasında dünyayı yanlış yönlendirmiş.

ABD merkezli medya kuruluşu olan CNN, Çin'den sızan bazı belgeler ve yazışmaları gün yüzüne çıkardı. Belgelerde, Çin'in salgını yönetemediği ve dünyayı yanlış yönlendirerek fazla iyimser bir tablo çizdiği görülüyor.

Söz konusu belgelerle birlikte Pekin yönetiminin ellerinde birçok olumsuz veri bulunmasına rağmen bunu saklayarak fazla iyimser bir tablo çizdiğini ve bu sebeple daha salgının en başında uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirdiği anlaşılıyor. İfşalanan gizli belgelerde, Çin'de sistemin Çin Virüsü bulaşmış kişileri ortalama 23 günde tespit edebildiği, test merkezlerindeki yavaşlıktan dolayı ise negatif testlerin ancak 10 Ocak’ta ulaştığı bilgisi yer alıyor. Öte yandan Çin’de hazırlanan iç denetim sonucunda bütçe yetersizliği, sağlık çalışanı eksikliği, moralsizlik ve bürokratik engeller sebebiyle ülke içerisinde bir erken uyarı mekanizması çalışmamış.

Başka bir skandal ise dünyaya duyurulmayan bir influenzanın Hubei eyaletinde daha Aralık ayının başında tespit edildiği. Aralık'ta tespit edilen virüs dünyadan yaklaşık 2 ay saklanmış. Bununla birlikte Çinli yetkililer 10 Şubat'a kadar 2478 vaka tespit edildiğini açıklarken aslında sadece 10 Şubat'ta 5918 yeni vaka tespit edildiği anlaşılıyor.

Wuhan En Ağır Üçüncü Şehirmiş

Salgının başından beri en ağır geçen yer olarak adlandırılan Wuhan kenti aslında diğer Çin kentlerine göre daha hafifmiş. Belgelere göre Aralık ayının başında Yichang ve Xianning kentlerinde influenza salgını çıktığı ve bunun önceki yıllara oranla çok daha büyük boyutlu olduğu anlaşıldı. En çok Yichang ve Xianning kentlerinin etkilendiği hastalıktan en çok darbe alan üçüncü kent ise Wuhan oldu. 

2 Aralık 2019’da Yichang’da 6.135 vaka ve Xianning’de 2.148 vaka açıklanırken, bu bölgelerden yaklaşık 320 kilometre uzakta olan Wuhan’da ise o gün 2.032 vaka tespit edildi.

 

çin salgın yanlış yönlendirme dünya dikkat belgeler ifşa gizli