Çin'in Taliban Sevgisinin Altında Afganistan'ın Madenleri Yatıyor

TAKİP ET

Çin'in Taliban hükümetini tanıyacağına yönelik mesajlarının Afganistan'ın sahip olduğu yer altı kaynaklarına olan ilgisinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

ABD'deki George Washington Üniversitesi Elliot School of International Affairs'ten Prof. Dr. Sean Roberts, Çin Afganistan'ı ele geçiren Taliban'a yönelik olumlu açıklamalarını değerlendirdi.

Voice of America'ya açıklamalarda bulunan Prof. Roberts, "Pakistan’ın yakın müttefiki olan Çin sürece 1998’de başladı ve 1999 yılında da Çin Dışişleri Bakanlığı üst düzey Afgan yetkililerle görüşmek üzere Afganistan’a heyet gönderdi. 2000’de ise Çin’in Pakistan’daki büyükelçisi o dönem Taleban’ın lideri olan Molla Ömer’le bir araya geldi" diye konuştu.

Çin'in Taliban'dan hiçbir Uygur Türkünü ülkeye girişine izin vermemesi ve Afganistan'daki Uygur kökenli militanları barındırmaması konusunda talepte bulunduğunu belirten Prof. Roberts, Taliban'ın bu talebi kabul ederek Doğu Türkistan İslam Partisi'ne bağlı grupları hedef almaya başladığını aktardı.

Bunun yanında Çin Komünist Partisi'nin Taliban'a yönelik tavrının 2007'de Afganistan'da aldığı 2,83 milyar dolar değerinde bir ihale almasının ardından değiştiği, ÇKP'nin Taliban'ı bu noktadan itibaren Afganistan'ın yönetiminin bir parçası olarak görmeye başladığı ifade edildi.

Bu yorumların yanı sıra Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Taliban liderlerinden Molla Baradar'la görüştüğünü hatırlatan uzman Raffaello Pantucci, Wang'ın bu görüşmeden daha bir hafta önce Kabil hükümeti lideri Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile yaptığı telefon görüşmesinde destek açıklaması yaptığını aktardı.

Çin'in Taliban Sevgisinin Altında Afganistan'ın Madenleri Yatıyor