Çin'in Yasakladığı Atıklar Türkiye'ye Gönderiliyor

TAKİP ET

Greenpeace, Çin'in atık almayı yasaklamasının ardından İngiltere'nin atıklarının Türkiye'ye gönderildiğini ortaya çıkardı.

Kırktan fazla ülkede şubesi olan çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, İngiliz hükümetinin 'geri dönüştürmek' üzere plastik atıkları Türkiye’ye yolladığını ortaya çıkardı.

İngiltere'nin 'geri dönüştürülebilir' diyerek alt yapısı olmayan ülkelere atık gönderdiği ve bu atıkların gönderilen ülkelerde toprağa gömüldüğü anlaşıldı. 

Atıkların gittiği ülkelerde gömüldüğünü, yakıldığını veya denize atıldığını belirleyen Greenpeace, “İngiliz hükümetinin yarısından fazlasının başka ülkelere gönderilerek geri dönüştürüldüğünü duyurduğu atıklar genelde bu işlemi yapacak altyapısı olmayan ülkelere gönderiliyor. İngiltere günde ortama 1.8 milyon kilogram atık ihraç etti” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye, İngiliz Plastik Atıklarının Ana Alıcısı Oldu

Çin'in atık almayı yasaklamasının ardından atıkların Türkiye'ye yönlendirildiğini dile getiren İngiliz basını, “2017’de Çin plastik atık almayı yasakladı. Türkiye, İngiliz plastik atıklarının ana alıcısı oldu. Greenpeace’in Türkiyer’deki araştırmacıları geri dönüştürülmek yerine bu plastiklerin toplandığını, yakıldığını, denize ya da nehirlere atıldığını ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.

Greenpeace’in raporunda, Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Lidl ve Marks & Spencer gibi markaların ürünlerinin ve atıklarının Türkiye’ye gönderildiği ve burada yakıldığı bilgisi yer aldı.

çin ingiltere plastik atık greenpeace plastik