Çinli Doktor İtiraf Etti: Salgını 52 Gün Boyunca Gizledik

TAKİP ET

Koronavirüsün çıkış noktası olan Çin'in Wuhan kentindeki bir hastanede görev yapan ve adı açıklanmayan doktor, salgının ilk günlerinde yetkililerin açıklama yapmamaları konusunda kendilerini uyardıklarını ve salgının 52 gün boyunca gizlendiğini öne sürdü.

İtirafçı olan Çini doktorun açıklamalrı ile katil ve zorba ÇKP yönetiminin virüsü dünyadan gizlemeye çalıştığı ve pandemiye dönüşen hastalığın yayılmasına birinci derece mesul olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu.

Çin virüsü salgını ile ilgili hazırlanan "54 Gün" adlı belgesele konuşan doktor, yetkililerin kendilerini salgınla ilgili açıklama yapmamaları yönünde uyardığını ve sağlık personelinin maske takmasına izin verilmediğini söyledi.

Bilinen ilk virüs vakası ile birlikte Çin'in Wuhan'ı kapatması arasında geçen 54 günlük süreyi ele alan belgesel, Çin'in koronavirüs salgınını örtbas etmeye çalışması, sağlık çalışanlarını da sessiz kalmaları için sindirmeye yönelik erken hareket etmelerine dair şüpheleri artıran önemli bilgilere ışık tutuyor.

10 Ocak 2020'de çalıştığı hastanenin solunum yolları hastalıkları bölümünün dolduğunu belirten Wuhanlı doktor, dünyayı sarsan belgeselde "Kontrolden çıkmıştı ve paniğe kapılmaya başladık" ifadesini kullanıyor. İtirafı yapan doktorun çalıştığı Wuhan'daki hastaneden de görüntü paylaşan BBC, Çinli yetkililerin virüsü 52 gün gizlediğini belirtiyor.

İtirafçı doktor, "Virüsün insandan insana bulaştığını herkes biliyordu, bir aptal bile bunu bilebilirdi. Peki o zaman neden öyle olmadığını söylersin ki? Bu durum bizi çok şaşırttı ve kızdırdı" dedi. Birkaç hafta içinde yüzlerce, belki de binlerce şüpheli vaka olduğunu söyleyen doktor, o zamana kadar resmi olarak yalnızca 41 vakanın rapor edildiğini söyledi.

Amerikalı virolog Ian Lipkin BBC'ye yaptığı açıklamada, virüs söylentilerinin dolaşmaya başlamasıyla birlikte Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Başkanı George Gao'nun yılın başlarında kendisiyle temasa geçtiğini söyledi. Lipkin, Gao'nun kendisinde virüs tespit ettiklerini ve yüksek oranda bulaşıcı olmadığını söylediğini aktardı.

wuhan çin virüsü covid covid19 covid-19 coronavirüs korona koronnavirüs corona salgını gizledi çin virüsü gizledi çin hastalığı gizledi çin gizledi wuhanlı vuhanlı vuhan vuhanlı doktor wuhanlı doktor çinli d