Çinli Şirketi Xiaomi'nin Köle Gibi Çalıştırdığı İşçiler Eylemde

TAKİP ET

İstanbul'da fabrika kuran Xiaomi, sendikalaşan işçileri işten çıkardı.

Çinli şirketi Xiaomi ve iş ortağı Salcomp, İstanbul'da fabrika kurdu. AKP iktidarının 'işsizliğe çare' olarak gördüğü şirketler, işçilerin hakkı olan ödemeleri yapmadı ve sendikalaşan işçileri işten çıkardı. 800'e yakın çalışanı bulunan şirketlerin ayda 30 gün çalışan işçilerine 1900 TL ödemesine ve kötü çalışma koşullarına tepki gösteren çalışanlar Türk Metal’de örgütlenmeye başladı.

Sendikalaşan yaklaşık 25 işçinin işten atılmasına tepki gösteren çalışanlar bugün iş başı yapmadı. İş başı yapan işçilerin işten atılma korkusuyla şirkette kaldığını belirten eylemcilerden biri, “Anayasal haklara saygı göstermeyen yönetim fabrikada cadı avı başlattı. Her gün bir arkadaşımız performans düşüklüğü gerekçesiyle, aslında sendika üyesi olduğu için işten atılıyor. Çalışma koşullarına itiraz eden kim varsa işten atılıyor. Çalışma Bakanlığının bir an önce harekete geçmesini, bir anayasal hak olan sendikalaşma ve örgütlenme hakkını açıkça ihlal eden müdürlerin cezalandırılmasını istiyoruz. Her gün acaba hangi arkadaşımız işten atılacak, bize ne zaman sıra gelecek diye düşünmek istemiyoruz. İstediğimiz tek şey anayasal hakkımıza saygı duyulması” dedi.

Fazla Mesai Ücretlerini 5 Aydır Vermiyorlar 

Salcomp fabrikasında çalışan bir işçi de, “Zorunlu mesai baskısı var. 2 kez gelmediğimizde tutanak tutulacağı ve işten çıkarılacağımız söyleniyor. Ücretlerimizde de düzensizlikler oluyor. Fazla mesai ücretlerini yaklaşık 5 aydır alamayan arkadaşlarımız var” şeklinde konuştu.

 

xiaomi salcomp işçi eylem sandika düşük maaş eylem protesto