Çinli Turistler, Londra'da Kadraja Girdikleri Gerekçesi ile Piyanistin Sanatını Yayınlama Özgürlüğüne Müdahale Etmeye Çalıştılar

TAKİP ET

Londra'da tren garında sanatını icra ederken kayıt altına alan piyanist Brendan Kavanagh, bir grup Çinli turistin müdahalesi ile karşılaştı. Kadraja girdikleri için kaydın yayınlanmamasını isteyen Çinli gruba Kavanaghi ''Biz özgür bir ülkeyiz. Burası komünist Çin değil.'' yanıtını verdi.

Çinli bir turist grubunun, Londra'da bir müzisyenin sanatını icra ederken YouTube kanalı için kayda aldığı görüntüleri, 'kadraja girdikleri' gerekçesi ile yayınlamamasına yönelik müdahaleleri gündem oldu.

Olay, 20 Ocak tarihinde Londra'da bulunan St. Pancras Tren Garı'nda gerçekleşti. İrlanda asıllı piyanist Brendan Kavanagh, YouTube kanalında paylaşmak için sanatını icra ettiği anları kamerası ile kayıt altına alıyordu. Düzenli olarak aynı tren garında sanatını icra eden müzisyen bu seferde beklenmedik bir tepki ile karşılaştı. Elinde soykırımcı Çin'in bayraklarını taşıyan bir grup turist tarafından Kavanagh'ın kaydı yarıda kesildi.

Çinli kafileden ilk önce Kavanagh'a yaklaşan ve elinde Çin bayrağı taşıyan kadın, öncelikle sanatçıya Çin'de bir televizyon kanalında çalıştıklarını söylerken daha sonra kendilerinin kayda alınıp alınmadığı sorusunu yöneltti.

Çinli kadın, Kavanagh'a kendilerinin herhangi bir kayıtta bulunmasının yasak olduğunu belirtmeye çalıştığı ve kaydı yayınlamamasına ilişkin telkinleri devam ederken Kavanagh ise kamuya açık alanda oldukları için kayıt yapabileceğini ve bu kaydı yayınlayabileceğine dair defalarca açıklamada bulundu.

'Biz Özgür Bir Ülkeyiz. Komünist Çin Değiliz'

İki taraf arasında tartışmalar sürerken Kavanagh, Çinli gruba herhangi bir kayıtta yer almak istemiyorlarsa kamusal alanda bulunmamaları gerektiğini söylerken aynı zamanda ''Biz özgür bir ülkeyiz. Komünis Çin değiliz.'' ifadelerini kullandı.

Çinli kafile sanatçıyı hakkında yasal işlem başlatmak ile tehdit ederken Kavanagh'ın, kadının elinde tuttuğu Çin bayrağına doğru uzanması esnasında grubun içinden bir erkeğin yüksek sesle sanatçıya ''Ona dokunma', bırak ona dokunmayı' şeklinde bağırmasıyla beraber iki taraf arasındaki gerilim iyice tırmandı. Kavanag'ın, Çinli kadına dokunacağını düşünen Çinli erkek, bağırmaya devam ederken Kavanagh ise bayrağı işaret ederek sadece bayrağa dokunduğunu ve bu bayrağın komünist bayrağı olduğunu kendisine bağıran kişiye söyledi.

'Çin Komünist Partisi, Bize Burada Çekim Yapmamamızı Söyledi'

Olaya polisin müdahil olması ile gerilim iyice tırmandı. Çinli turistler durumu polise anlatarak görüntülerin silinmesini talep ederken polis, ilk önce Kavanagh'ın verdiği cevabı vererek kamusal alanda olduklarını kendilerine söyledi.

Ancak süreç içerisinde polisin tavrı Çinli turistlerin lehine değişti. Kavanagh ise canlı yayınını 4 milyon kişinin izlediği esnada dinleyicilerine, ''Çin Komünist Partisi, bize burada çekim yapmamamızı söyledi'' şeklinde konuştu.

Polis, daha sonra Kavanagh'a görüntüleri yayınlamaması telkininde bulunurken Kavanagh, Çinlilere verdiği cevabı yineleyerek polise, ''Dinleyin. İngiltere'deyiz, burası özgür bir ülke. Kamusal alandayız'' dedi.

Polis ise bu cevap üzerine Kavanagh'a, Çinli gruba 'komünist' şeklinde hitap ettiğini belirtirken sanatçı ise kendisine sadece bayrağı göstererek gerçeği vurguladığını ifade etti.

'İfade Özgürlüğü Hakim'

Polisin kendisine Çinli turist grubunda bulunan kişilere dokunmaya çalışıp çalışmadığı soruları sorması ile biten tartışmanın neticesinde piyanist Brendan Kavanagh, ''İfade özgürlüğü hakim'' vurgusu yaparak müziğini tamamlayıp yayınına son verdi.

Tren Garında Bulunan Piyanonun Çalınması Yasaklandı

Sanatçı Brendan Kavanagh, yaptığı açıklamada tren garında bulunan piyanonun çalınmasının yasaklandığını açıkladı. 

Kavanagh, Çinli turistlerin özgürlüğü kısıtlamaya yönelik yaptığı müdahale girişimi sonrasında  St. Pancras Tren Garı'na müzisyen Elton John tarafından bağışlanan piyanonun etrafının şeritlerle çevrildiğini ve başına iki güvenlik görevlisinin konulduğunu açıkladı.

Tren garında çalışan bir görevli ise yaptığı açıklamada, piyanonun asansörde yapılan bakım sonucunda korumaya alındığını ifade etti.

Kavanagh açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Bir piyanonun etrafında korumalar var. Bu çılgınlık, nutkum tutuldu. Şimdi muhtemelen onu çalmanıza izin verilmeden önce bir form doldurmanız ve incelenmeniz gerekecek.

O piyano Sir Elton John tarafından halkın kullanımı için bağışlanmıştı, üstünde onun imzası vardı ve şimdi Elton'ın piyanosunu şerit ile çevirdiler."

Çinli Turist grup piyanist komünist çin brendan kavanagh londra ingiltere