Çinliler Türkiye'de Konut Alma Rekoru Kırdı

TAKİP ET

2020 yılında Çinliler sadece 9 ayda, Türkiye'de tüm zamanlardaki yıllık konut alımı rekorunu kırdı.

TÜİK konut satış istatistiklerindeki bilgilere göre, Çinliler, ocak-eylül döneminde 659 adetle tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı ve Türkiye'den en çok konut alan 12. millet oldu. TL'nin tarihi düzeyde değer kaybetmesi, yabancıların çok daha ucuza Türkiye'de yatırım yapabilmesine olanak sağlarken Türk vatandaşlarının ise alım gücüne büyük ölçüde darbe vuruyor.

Geçen yıl Çin'in bulunmadığı en çok konut alan 20 ülkenin olduğu listede, son sırada bulunan Lübnanlılar, 2019 boyunca 650 adet konut almıştı. Bu rakamlar özellikle 2020 yılında Türkiye'den ev alma konusunda Çinlilerin gösterdiği ilginin boyutunu gözler önüne seriyor.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım  Başkanı Ömer Faruk Akbal, Çinlilerin  vatandaşlık için konut aldığını belirterek, "Henüz yolun başındayız, mevcut potansiyelimizin çok altındayız. Küresel olarak İpek Yolu'nun üzerindeyiz, daha çok Çinlinin ülkemize gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Akbal, "Çinlilerin yıllık yurt dışı gayrimenkul yatırımı 50 milyar doların üzerinde. Doğru bir strateji izlersek bu pastadan büyük bir pay alabilme potansiyelimiz var. Çinli sanayicinin, kurumsal gayrimenkul yatırımcısının ve gerçek alıcının kolaylıkla ulaşabildiği bir ülke haline gelebiliriz" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt Dışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün de son yıllarda Türkiye'nin Çinli ziyaretçi sayısının arttığını, geçen yıl Türkiye'ye 500 bin Çinli turistin geldiğini ve 1 milyon rakamının hedeflendiğini belirtti.

Özgün, "Artan Çinli turist sayısı ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin mevcut konumu ve Avrupa ülkesi olarak görülmesi gayrimenkul yatırımı için ülkemizi Çinliler nezdinde cazip hale getirmeye başladı." dedi.

Türkiye'ye Gelen Çin Yatırımı 15 Milyar Doları Geçti

Çinlilerin Türkiye'de en çok İstanbul'dan konut aldığını söyleyen Özgün, "Çin vatandaşları aslında Antalya ve Ankara gibi ülkemizin başka illerine de ilgi gösteriyor. Yurt dışı tanıtımlarında Çin'e ağırlık verilmesinin satış rakamlarını çok daha yukarıya taşıyacağı kanaatindeyim" tahmininde bulundu.

Özgün Türkiye'ye gelen Çin yatırımının artışına şöyle dikkat çekti:

"Türkiye'de Çin'in yatırımları 15 milyar doları geçti. Son 5 yılda Türkiye'deki yatırımlarında yüzde 120'lik artış yaşandı. Çin merkezli şirket sayısı ise 1.000'i aştı. Bu yatırımların kısa sürede iki katına çıkarılması bekleniyor. Çinliler, Demir İpek Yolu nedeniyle İstanbul, Mersin, Bursa ve Antalya gibi liman kentlerini önemsiyorlar, gayrimenkulün yanı sıra lojistik, sağlık, turizm ve tarım yatırımlarına da ağırlık veriyorlar. Çinliler, alternatif yaşam merkezleri arıyor. Burada da karşılarına her açıdan cazip olan Türkiye çıkıyor."

çin konut ev rekor 2020