Çırağan'daki 'Çin Resepsiyonu'nda Türklüğü Yok Sayan Bir Broşür Dağıtıldığı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Çin Halk Cumhuriyeti, elçilikleri vasıtasıyla neredeyse her yıl kuruluş yıl dönümünü Çırağan Sarayı'nda organize edilen bir resepsiyonla kutluyor.

Çin Halk Cumhuriyeti, elçilikleri vasıtasıyla neredeyse her yıl kuruluş yıl dönümünü Çırağan Sarayı'nda organize edilen bir resepsiyonla kutluyor. Bu etkinliğe Türk siyasetinden de birçok önemli sima katılım sağlayarak dostluk mesajları veriyor.

İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Ömer Kul, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla bu resepsiyonlardan birinde büyükelçiliğin katılımcılara dağıttığı 42 sayfalık bir broşürü gündeme getirdi.

Söz konusu broşür "Terörizm ve Aşırılıkla Mücadele ve Xinjiang'da İnsan Haklarının Korunması" başlığını taşıyor. Bütün dünyanın gözleri önünde uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğneyen Çin'in büyükelçiliğince hazırlanıp dağıtılan manipülatif metinde Doğu Türkistan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu, Uygurların da Türk kökenli olmadığı gibi tarihi gerçekleri reddeden ifadeler yer alıyor.

Bunların yanı sıra broşürde Uygurların tarihte Türk baskısıyla karşılaştığı, İslam dininin Uygurlara Karahanlı tarafından dayatılmış bir inanç olduğu gibi milli ve dini hakaretler de geçiyor. Ayrıca Doğu Türkistan milli davası da sık sık 'aşırı dincilik', 'terör' ve 'saçmalık' şeklinde yaftalamalarla sık sık anılıyor.

Broşürü gündeme taşıyan Ömer Kul, "Bu broşürü davetlilerin herhangi birinin okuduğunu düşünmüyorum çünki okunmuş olsa baştan sona İslam dinini aşağılama ve Türklüğü yok sayma üzerine bina edilen bu propaganda broşürüne en azından tarih bilgisi olanlar itiraz eder, aralarından biri 'bu olsa olsa Müslüman mahallesinde salyangoz satmaktır, bu ne cüret' derdi. Çin'in algı oluşturma ve propaganda konularında ne kadar mahir olduklarını bilmeyenlere tavsiyemiz ÇKP zihniyeti sizi suya götürür susuz getirir, demedi demeyin... Yarın çok geç olmadan, uyanalım, uyanık olalım, titreyelim ve kendimize gelelim" ifadeleriyle olaya tepki gösterdi.

aşırıcılık Broşür Çin Ankara Büyükelçiliği Çırağan Sarayı Doğu Türkistan isa yusuf alptekin vakfı islam ömer kul resepsiyon terör xinjiang