CNN Türk'te Çin ve Rusya Propagandası: Bunun Adı Türk Düşmanlığı

TAKİP ET

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Pekin, katıldığı bir canlı yayında Türkiye'nin Doğu Akdeniz ile güney sınırlarındaki haklı mücadelesini Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Çin'in Doğu Türkistan'daki sistematik soykırımıyla bir tuttu.

CNN Türk ekranlarında yayımlanan Başak Şengül'ün moderatörlüğündeki Akıl Çemberi programında izleyicileri şok eden konuşmalar gerçekleşti. Programın düzenli konuklarından eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Doğu Türkistan ve Kırım konularına girip Çin ve Rusya propagandası yaptı.

18 Eylül Cuma günü gerçekleşen programda Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış Politikalar Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye'yi yakından ilgilendiren 'imparatorluk' açıklamasına ilişkin programının konuklarının görüşleri alındı. Söz verilen konuklardan biri olan Pekin, Borrell'in açıklamalarında Türkiye'nin adını Rusya ve Çin'le beraber anmasından yola çıkan ifadelere başvurdu.

Pekin; önce Çin'in Doğu Türkistan'da gerçekleştirdiği sistematik soykırımı basit sözcüklerle "Çin (...) Uygurlarla alakalı bir şeyler yapıyor, onları toparlamaya çalışıyor, kamplara koyuyor" şeklinde geçiştirdi ve Rusya'nın Kırım'ı işgaline bir kelimeyle değindi, ardından da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de menfaatlerini yok sayanlara ve Suriye ile Irak'ta Kürtçü teröre karşı verdiği mücadele ile bu iki devletin politikalarını özdeşleştirdi.

İnsan haklarını ve uluslararası hukuku yok sayan Çin ile Rusya'nın yüzlerce yıllık Türk yurtları Doğu Türkistan ile Kırım'da gerçekleştirdiklerini Türkiye'nin haklı mücadelesiyle özdeş tutan İsmail Hakkı Pekin'in programdaki konuşması şöyle:

"Türkiye güçleniyor, her geçen gün güçleniyor. Diyor ki, Borrell; bu rejimler diyor, birisi küresel lider olma yolunda, çok kısa bir zamanda küresel lider olacak. Hem emperyalist hem de mevcut küreselcilerin desteklediği bir ülke Çin. İkincisi Rusya, kıtasal anlamda bir lider. Çin de aynı şeyleri yapıyor; Güney Çin Denizi'ne sahip oluyor, oradaki küçük devletçikleri etkisi altına alıyor; Uygurlarla alakalı bir şeyler yapıyor, onları toparlamaya çalışıyor, kamplara koyuyor. Böyle bir durumu var Çin'in. Komünist bir rejim ama otoriter bir lider tarafından idare ediliyor. İkincisi Rusya. Evet, otoriter bir lider tarafından idare ediliyor. O da arka bahçesine yapılan müdahalelere karşı sert bir cevap verdi; Gürcistan'da, Ukrayna'da, Kırım'da... Bugün Belarus'ta yapsalar Belarus'ta da aynı şeyleri yapacak.

Şimdi Türkiye de aynı şeyleri yapıyor. Yani hakkını korumaya çalışıyor. Doğu Akdeniz'deki hakkını korumaya çalışıyor; güneyinde Suriye'den ve Irak'tan kendisine olacak terör örgütünü, yine göçü engellemeye çalışıyor. Oralarda sınırlarının ötesinde terör örgütünü durdurmaya çalışıyor. Kurulacak bir terör devletine mani olmaya çalışıyor."

Borrell Ne Demişti

Josep Borrell, 15 Eylül tarihinde Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye, Rusya ve Çin'in yeni bir yaklaşıma bürünerek eski imparatorluklarını canlandırmaya çalıştığına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: 

"İmparatorluklar geri gelmeye başladı. En azından üçü. Diyebiliriz ki bunlar Rusya, Çin ve Türkiye; geçmişin büyük imparatorlukları. Bunlar yakın komşularına ve küresel [olarak] yeni bir yaklaşımla geri geliyorlar, ki bu da bizim için yeni bir durum demek. Ve Türkiye bizim koşullarımızı değiştiren bu etkenlerden birisi"

ismail hakkı pekin rus propagandası kırım çin propagandası doğu türkistan doğu akdeniz suriye ırak cnn türk başak şengül akıl çemberi