Çocuk İstismarından 21 Yıl Ceza Alan İmamı Başka Camiye Atadılar

TAKİP ET

Diyarbakır'da bir çocuğa cebir şiddet kullanarak nitelikli cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 21 yıl hapis cezası alan imam Kadri Özkaya'nın görevden alınmadığı, Siirt'te başka bir camiye tayin edildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın Rezan ilçesinde imamlık yapan Kadri Özkaya, 24 Temmuz 2021 tarihinde Kur’an kursuna başlayan 9 yaşındaki C.D. adlı çocuğa cinsel saldırıda bulunmuş ve ve 21 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası almıştı.

Tutuklu Kadri Özkaya’nın görevden alınmadığı ve Siirt’te bir camiye atandığı ortaya çıktı.

Özkaya’nın tayin bilgisi, hakkında verilen hapis cezasının gerekçeli kararıyla anlaşıldı.

Özkaya, mahkeme sürecinde kendisini, 15 Temmuz’un yıldönümü nedeniyle camide sela okuduğu için çocuğun babasının rahatsız olduğunu ve bundan dolayı da kendisine husumet güttüğünü ileri sürerek savunmuştu.

Mahkeme gerekçeli kararının bir örneğinin Siirt Müftülüğüne gönderilmesine karar vermesiyle Özkaya’nın tutuklanmasına rağmen görevden alınmadığı öğrenilmiş oldu.

Mahkeme verdiği hükme ilişkin hazırladığı gerekçeli kararda, Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosunda bulunan Özkaya’ya “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” suçundan ceza verilmemesini sanığın sadece Kur’an eğiticisi olması nedeniyle “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” suçunun unsurlarının oluşmadığını savundu.

İtirazda Bulunuldu

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından mağdur avukatı Yasin Karadeniz, sanığa ceza indiriminin uygulanması, zincirleme suç hükümlerinin uygulanmaması ve suçun “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” suretiyle suçun işlenmesine rağmen bu yönde bir cezalandırılmaya gidilmemesine karşı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu.

Gerekçeli karar sonrası Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, kararda, cezada indirim uygulanması ve zincirleme suç hükümlerinin uygulanmayarak ceza artırımına gidilmemesine karşı Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu.

 

çocuk istismarı hapis cezası kadri özkaya imam istismarcı imam