'Çocuk İstismarından' Tutuklanan Babasının Soyadını Taşımak İstemeyen Çocuğa Mahkemeden İzin

TAKİP ET

2018 yılında çocuk istismarından tutuklanan babasının soyadını taşımak istemeyen 16 yaşındaki çocuğun talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

İzmir'de 2018 yılında ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan tutuklanan Orhan T.'nin oğlu Y.T., babasının soyadını kullanmak istemedi. 

Henüz 3 yaşındayken annesi ve babası boşanan çocuk, annesinin evlenmeden önceki soyadını kullanmak için avukatları aracılığıyla İzmir 21. Aile Mahkemesi’ne dava açtı.

Mahkeme, “Babamla bu yaşıma kadar 3-4 defa anca görüştük. Babam cezaevinde olmadığı dönemlerde bile beni istemedi. Babamla ilgili benim oğlu olduğumu gösterecek herhangi bir bağım kalmasını istemiyorum. Babamın cezaevinde olduğu suçlardan dolayı da soyadını kullanmak istemiyorum” diyen Y.T.'nin talebini kabul ederek çocuğun annesinin soyadını kullanmasına hükmetti.

 

Kararda, “2004 doğumlu çocuğun hiçbir baskı altında kalmadan kendi iradesi ile üniversite sınavına babasının soyadı ile girmek istemediğine yönelik samimi talebi gözetilerek annenin soyadını kullanmasının, çocuğun psikolojisi ve resmi işlemlerde sağlayacağı kolaylık nedeniyle çocuğun üstün yararına olacağı kanaatine varılmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

izmir çocuk istismarı baba soyad mahkeme dava