Çocukken Kuran Öğrendiği İçin Hapse Atılan 71 Yaşındaki Uygur, Kızıl Çin'in Soykırım Kampında Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Abdurusul Memet, çocukken Kuran öğrendiği için 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Uygur Soykırımının devam ettiği Doğu Türkistan'da, çocukken din eğitimi aldığı ve diğer dini "suçları" işlediği iddiasıyla 2017'de tutuklanmasının ardından 14 yıl hapis cezasına çarptırılan yaşlı bir Uygur'un soykırım kampında hipertansiyondan öldü.

Kaşgar ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 71 yaşındaki Abdurusul Memet, 12 yaşında babasından Kuran öğrendiği, namaz kıldığı ve sakal bıraktığı için 2017 yılında cezaya çarptırıldı.

Memet'in durumu, geçen hafta Doğu Türkistan Mağdurları Veritabanı'nın Memet'in Kasım 1964 ile Mart 1965 arasında Kuran öğrendiği için 13 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldığını tivit atmasıyla gün ışığına çıktı. Söz konusu veritabanı, Uygurlar ve diğer Türklerin kayıtlarını toplayan bir platform. 

Tutuklanmasının ardından, Abdurusul Memet Urumçi'deki bir hapishaneye konuldu.

Radio Free Asia, Memet'in mevcut durumu hakkında telefonla araştırma yapmaya başladığında, Kaşgar ilçesindeki bir polis memuru Memet'in Urumçi'deki bir hapishanede cezasını çekerken Temmuz ortasında öldüğünü söyledi. 

Söz konusu polis, Memet'in 2017 yılında "yasadışı dini faaliyetler" nedeniyle tutuklandığını ve cezasını Urumçi'de çekmekte olduğunu söyledi. 

Polis, "Tutuklanma sebebi, genellikle namaz kılması , sakal bırakması ve 12 yaşında Kur'an-ı Kerim öğrenmesiydi" dedi.

Polis memuru ayrıca Memet'in daha önce sağlıklı olmasına rağmen hipertansiyondan öldüğünü ve yetkililerin Memet'in cenazesini ailesine teslim ettiğini söyledi. 

Memet'in adı ve polis bilgileri, Doğu Türkistan'daki polis bilgisayarlarından hacklenen ve 830 bin kişinin kişisel kayıtlarını içeren  “Doğu Türkistan Polis Dosyaları” nın bir parçası olan Kaşgar polis arşivlerinde de yer almaktadır .

uygur uygur türkleri uygur soykırımı abdurusul memet kuran öğrendiği için hapse atıldı çin