Çok Sayıda Azerbaycan Türkü, Rus İşgalciler Tarafından Öldürüldü

TAKİP ET

Azerbaycan'ın Ukrayna'daki büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'da yaşayan çok sayıda Azerbaycan Türkü, işgalci Ruslar tarafından öldürüldü.

Raporda, ölümlerinin ayrıntılarının araştırıldığı belirtildi.

Ayrıca Azerbaycanlı Heykeltıraş Katib Memmedov'un yeğeni, Ukrayna'nın Harkiv kentinde sokakta vurularak öldürüldü.

Sanatçı, Facebook sayfasındaki bilgileri doğruladı. Memmedov'a göre, yeğeni Goşgar Mammadov, bir sığınağa koşarken vuruldu.

Sanatçı, acısını şu sözlerle ifade etti: "En sevdiğim yeğenim Goşgar Mammadov, bugün sabah saat 09.00'da en sevdiğim şehir Harkiv'de, 122 Sumskaya Caddesi'nde, sokağın ortasında işgalciler tarafından öldürüldü. Sığınağa koşarken öldürülen, sessiz sakin ve silahsızdı. 35 yaşındaydı. Kızı 2,5 yaşındaydı, babasız kaldı... Savaş beni doğrudan etkiledi. Sözler ıstırabımı ifade edemez."

Memmedov, Ukrayna kökenli, etnik Azerbaycan Türkü bir sanatçı, heykeltıraş ve öğretmendir.

1997'den beri Ukrayna Sanatçılar Birliği üyesi ve 1999'dan beri "Ukrayna Azerbaycanlılar Kongresi Konseyi"nin bir üyesidir.

24 Şubat'ta Bakü, Ukrayna'da kalıcı veya geçici olarak ikamet eden Azerbaycan vatandaşlarını askeri yoğunlaşma bölgelerinden kaçınmaya davet etmişti.

Ukrayna'daki durum kötüleşmeye başladıktan sonra Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına askeri yoğunlaşma bölgelerine (Ukrayna'nın doğu bölgesindeki sınır bölgeleri) seyahat etmemeleri ve ülkedeki askeri tesislerden kaçınmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

25 Şubat'ta Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle Azerbaycan vatandaşlarının geçici olarak ülkeyi hava yoluyla terk etmesinin mümkün olmayacağını açıklamıştı.

Bu konuda Ukrayna'da ciddi tehlikede olan Azerbaycan vatandaşlarına Moldova, Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan yönünde ülkeyi terk etmeleri tavsiye edilmişti.

24 Şubat'ta Rus Diktatör Vladimir Putin, sözde "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ve "Lugansk Halk Cumhuriyeti" liderlerinin çağrısına yanıt olarak Ukrayna'nın doğusundan başlayarak özel bir askeri operasyon adı altında Ukrayna'yı işgal etme kararı aldı.

Ukrayna makamları, tüm bölgede sıkıyönetim ilan etti. Ukrayna medyası bazı şehirlerde patlamalar olduğunu bildirdi.

Hayatını kaybeden vatandaşların sayısı henüz tam olarak bilinmiyor.

rus rusya işgal ukrayna kiev kyiv azerbaycan Azerbaycanlı Türk azerbaycanlı azerbaycanlılar azeri Azerbaycan Azerbaijan ukraynalı putin