Colin Powell Çin Virüsü'ne Yenildi

TAKİP ET

ABD'nin ilk zenci Dışişleri Bakanı olarak tarihe geçen Colin Powell 84 yaşında Çin Virüsü'ne yenildi.

Cumhuriyetçi hükümetlerde uzun zaman boyunca Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve tarihe ilk zenci ABD Dışişleri Bakanı olarak geçen Colin Powell, Çin Virüsü belirtileri ile 84 yaşında hayatını kaybetti.

84 yaşındaki hayatını kaybeden Powell'ın ölüm haberini ailesi Facebook üzerinden duyurdu.

Ailenin yaptığı paylaşımda "Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Colin L. Powell, bu sabah Covid-19 kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdi" denildi.

Powell'ın aşılarını yaptırdığı belirtilen açıklamada "Unutulmaz ve sevgi dolu bir koca, baba, büyükbaba ve büyük bir Amerikalıyı kaybettik" ifadelerine yer verildi.

Powell'ın Kariyeri

Powell Vietnam Savaşı döneminde Başkan Ronald Reagan tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanmış, "seçkin ve çığır açan" askeri kabiliyetleri ile hızla yükseldiği askerlik görevi sonunda Başkban George Bush tarafından ABD tarihinin ilk zenci Genelkurmay Başkanı olarak tayin edilmişti.

Körfez Savaşı'nda ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun zaferiyle birlikte dünya genelinde tanınan Powell, 90'ların ortalarında ABD Başkanlığı için bile namzet olarak gösteriliyordu. Ancak George Bush'un Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Irak Savaşı'na neden olan yanlış istihbaratı Birleşmiş Milletler'e sunmuş ve Irak Savaşı'nın sonunda Irak'ın elinde bir kimyasal silah olmadığı ortaya çıkınca itibarı sarsılmıştı.

Colin Powell Birşleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yaptığı konuşmada Saddam'ın dünyayı kandırdığını söylemiş ve kitlesel kimyasal silah depolarına sahip olduğunu gösterdiği iddia edilen uydu fotoğraflarını göstermişti.

ABD'nin ilk zenci Dışişleri Bakanı olarak tarihe geçen Colin Powell 84 yaşında Çin Virüsü'ne yenildi