COP28 Başkanlığı Önümüzdeki 10 Yıl İçinde Yenilenebilir Enerji Projelerine 300 Milyar Dolar Yatırım Yapacağını Duyurdu

TAKİP ET

COP28 Başkanlığı önümüzdeki on yıl içinde yenilenebilir enerji projelerine 300 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 28. Taraflar Konferansı (COP28) Başkanlığı, önümüzdeki on yılda yenilenebilir enerji projelerine 300 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. İlgili yatırımlar, yenilenebilir enerjinin küresel enerji tüketimindeki payının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması hedefini destekleyecektir. 

Söz konusu yatırımlar, gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji sistemlerinin ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesi ve entegre edilmesine odaklanacak. Bu plan, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı direncini artırmaya yardımcı olurken, hızlı, verimli ve dengeli ekonomik büyümelerini teşvik edecek, milyonlarca yeni iş yaratarak istihdam olanaklarını artıracak ve iklim değişikliğini en aza indirecek işsizlik ve benzeri sorunlar. 

Başarılı olması durumunda yatırımın küresel sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve iklim değişikliğinin etkilerinin sınırlandırılmasına yardımcı olması bekleniyor. Söz konusu yatırımların başarılı olabilmesi ve hedeflenen planın gerçekleşebilmesi için hükümetler, özel sektör ve sivil toplum arasındaki işbirliği hayati önem taşımaktadır. Bu yatırım planı, iklim değişikliği ile mücadelede oldukça önemli bir adım olacak.

Bu bağlamda Üsküdar Üniversitesi tarafından, UN-Accredited Carribean ASEAN Council ile gidilen işbirliği ile “COP28 İlerleme mi, Gerileme mi?” Adlı bir rapor yayınlamıştır. Söz konusu raporda, mevcut COP28 başkanlığının gündemini, önceki dört COP zirvesini dört ana hat üzerinde karşılaştırmaktadır: emisyon azaltma yönündeki hedefleri, yenilenebilir enerjiye dair hedefler, iklim finansmanı ve COP, BM çevre danışmanları da dahil olmak üzere ileri gelen akademisyenler ve sektörden uzmanlar tarafından hazırlanmış olan bu rapor, bu yılın iklim zirvesi başkanlığını yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nin iklim eylem planının son 28 yılda COP Başkanlığı tarafından sunulan en iddialı eylem planını sunduğunu gösteriyor.

Rapora ulaşmak için; https://uskudar.edu.tr/tr/icerik/42312/cop28-ilerleme-mi-gerileme-mi-raporu-tanitildi
 

cop28 yenilenebilir enerji projeleri yenilenebilir enerji