Çorlu Tren Katliamının Ek Bilirkişi Raporu: Menfez Yetersiz, Kontrol Memuru Eksik

TAKİP ET

Ek bilirkişi raporunda demiryolundaki menfezlerin yeterli olmadığı, bölgede gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı açıklandı.

25 kişinin hayatını kaybettiği 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamının 7. duruşması 16 Mart Salı (yarın) saat 09.30’da Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde görülecek. Duruşma öncesi, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine altı uzman tarafından tren katliama ilişkin hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen Çorlu tren kazasından 3 yıl sonra hazırlanan raporda su ve hava geçişini sağlayan menfezlerin yetersiz olduğu, hidrolik yapıların ise günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı saptandı. Ayrıca gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı da belirtildi.

Raporda, “Kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri, havza debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir” denildi. 

Raporda geçen bilgiler doğrultusunda demiryolu altyapısı ve sanat yapılarında olağanüstü hava koşulları ile ilgili önlemleri almayan ve meteorolojik durum ile gerekli koordinasyonu sağlamayan TCDD Genel Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Merkez ve 1. Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi müdürlüklerinin asli kusurlu olduğu vurgulandı.

Demiryolu altyapısını yenilemelere uygun hale getirmeyenlerin, yeterli yol ve geçit kontrol memuru istihdam etmeyenlerin de asli kusurlu olduğu belirtildi.

çorlu tren kaza katliam duruşma ek bilirkişi raporu dava mahkeme