Çorum'da Bir Çiftçi Tarlasını Sürerken Hitit Bileziği Buldu

TAKİP ET

Çorum'da bir çiftçi, tarlasını sürdüğü sırada bir Hitit bileziği buldu.

Mecitözü ilçesine bağlı Çitli köyünde çiftçilik yapan bir vatandaş, tarlasını sürdüğü sırada bir bilezik buldu. Tarlasını sürmeye bırakan çiftçi, bulduğu bileziği ve parçalarını Çorum Müzesi'ne götürdü.

Müze görevlilerinin yaptığı incelemelerde bileziğin Hititler döneminden kalma olduğu belirlendi. Çorum Müzesi görevlileri tarafından restorasyonu yapılan bronz, nikel, gümüş ve altından üretilmiş olan bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneği olarak değerlendiriliyor.

Arkeolog Resul İbiş, "Çitli bileziği" olarak literatüre giren bileziğin ziyarete sunulduğunu açıkladı. 2012 yılında bir Türk çiftçisi tarafından bulunan ve müzeye getirilen bileziğin daha önce görülmemiş bir eser olduğunu fark ettiklerini belirten İbiş, "Bu eser milattan önce 13. yüzyıl Hitit İmparatorluğu dönemine ait bir bilezik olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

Eserin bazı parçalarının kaybolduğunu ifade eden İbiş, "Kalan parçaları restorasyonla bir araya getirerek üzerindeki figürleri ortaya çıkardık. Bu bilezik bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bir Hitit bileziği. Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Anadolu'da milattan önce 2 binde takılar hakkındaki bilgilerimiz fazla değildir" ifadelerini kullandı.

Hitit şehirlerinde yapılan kazılarda bulunan takıların sayısının yok denecek kadar az olduğunu belirten İbiş, "Bu nedenle de özgün olan eserin getirdiği bir diğer yenilik, milattan önce 13. yüzyılda Hitit kaya kabartmaları ve mühür baskılarından tanıdığımız İtar/auka ve yardımcıları Ninatta ve Kulitta betimlerini içermesidir" dedi.

çorum müzesi çiftçi tarlasını sürerken hitit bileziği buldu resul ibiş