Credit Suisse'ten 18 Bin Hesabın Verileri Sızdırıldı: Birçok Diktatör ve Yaptırıma Tabi İşadamlarına Ait Hesaplar

TAKİP ET

İsviçre bankası Credit Suisse'in müşterilerinin hesap verileri medyaya sızdırıldı.

Kendisini "ihbarcı" olarak niteleyen bir kişi, İsviçre bankası Credit Suisse'in 18 bin müşterisinin hesap bilgilerini Alman Süddeutsche Zeitung'a sızdırdı. Söz konusu gazete ise 18 bin hesaba ilişkin verileri Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ve New York Times gibi dünya genelinde faaliyet yürüten 46 medya kuruluşuyla paylaştı.

Sızıntının 1940'tan 2010'lara kadar açık olan hesapları kapsadığı, halihazırda kullanılmakta olan hesaplara ilişkin veri içermediği belirtiliyor. 

Kimlere Ait Hesaplar Var?

New York Times'ın haberine göre ortaya çıkan verilere göre İsviçreli finans devi, Ürdün Kralı II. Abdullah, eski Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek'in iki oğlu ve Afganistan'ı ele geçiren dinci terör örgütü Taliban'a para aktarılmasına yardım eden Pakistanlı bir istihbarat şefinin ailesi ve haklarında uzun zamandır yolsuzluk iddiaları bulunan Venezuelalı devlet yetkililerine ait paraları bulunduruyordu.

Ortaya çıkan verilere göre Credit Suisse yalnızca aşırı zengin diktatörlere ve diktatörlerin yönettiği halkları soyan işadamlarına ait paraları barındıran hesaplar açmakla kalmadı, yalnızca birkaç dakikalık Google aramasıyla sıkıntılı işlerle iştigal ettiği anlaşılabilecek birçok insana hizmet vermeye uzun yıllar boyunca devam etti.

Bankadan Açıklama

İsviçre'nin kara para aklamayla mücadele kurumunun eski başkanı Daniel Thelesklaf, ülkede bankaların suçla ilintili paraları barındırma konusunda yasal zorunluluklara tabi olmasına karşın bu yasanın uygulanmadığını söyledi. Credit Suisse'in sözcüsü Candice Sun ise ortaya çıkan verileri "sözde ticari faaliyetler" olarak niteleyerek kesinlikle reddetti.

İsim isim müşteriler için yorum yapamayacağını belirten Candice Sun, sızdırılan verilerde adı geçen hesapların çoğunun "zaten kapatılmış olduğunu" söyledi. Verilerin sızdırılmasının İsviçre finans piyasasına yönelik bir itibarsızlaştırma çabası olduğunu belirten Sun, bankanın barındırdığı hesaplara yönelik her türlü inceleme konusunda da bankanın "rahat" olduğunu söyledi.

Credit Suisse Hakkında Yıllardır Süregelen İddialar

Verilerin sızdırılmasının ardından bankanın iki üst düzey yöneticisinin görevden alındığı bildiriliyor. Credit Suisse, 2014 yılında ABD hazinesine karşı komplo kuran ABD'lilere yardım etmekten suçlu bulundu ve 2,6 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Banka, 2017 yılında da benzer iddialarla yapılan yargılamalar nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından 5,3 milyar dolar tazminatla cezalandırıldı. Ayrıca 2021 yılının sonbaharında Mozambik'teki bir rüşvet davası nedeniyle ABD'li ve İngiltereli makamlara 475 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

credit suisse new york times isviçre banka veri sızdırıldı 18 bin hesap hüsnü mübarek venezuela mısır kral abdullah ürdün taliban