Credit Suisse'den Sızdı: Talibov Ailesinin Denizaşırı Serveti

TAKİP ET

Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan'ı yöneten Vasıf Talibov'un ailesinin yurt dışına kaçırdığı servet ifşa oldu.

İsviçreli finans devi Credit Suisse'in 1940'dan 2010'lara kadar barındırdığı 18 bin hesabın verileri sızdırıldı. Alman medyasının 50'ye yakın medya kuruluşu ve OCCRP ile paylaştığı verilere göre banka birçok diktatöre ve bu diktatöryal rejimlerin açtığı ihaleleri alan netameli firmaların sahiplerinin paralarını taşıyordu. 

Credit Suisse'ten 18 Bin Hesabın Verileri Sızdırıldı: Birçok Diktatör ve Yaptırıma Tabi İşadamlarına Ait Hesaplar


OCCRP'nin aktardığı verilere göre Credit Suisse'in parasını taşıdığı diktatörlerden birisi Kazakistan'ı yöneten Kasım Cömert Tokayev idi. 

Diktatörün Denizaşırı Serveti: Tokayev'in de Credit Suisse'de Hesabı Varmış


OCCRP'nin aktardığı verilere göre Azerbaycan'a bağlı özerk Nahçıvan'ı diktatöryal bir idareyle yöneten Vasıf Talibov ve ailesinin de Credit Suisse'de milyonlarca doları vardı.

İsviçre'ye Akan Milyonlarca Dolar

Talibov'un oğulları Rıza Talibov ve Seymur Talibov, Nahçıvan halkı büyük bir yoksulluk içindeyken Credit Suisse'deki hesaplarına 20 milyon dolar aktardı. Talibov kardeşler, İsviçre'deki hesaplarına paravan şirketler üzerinden defalarca havale yaparak servetlerini ülke dışına transfer etti.  Talibov kardeşler Dubai'de ve Gürcistan'da 63 milyon dolar değerinde mülk satın aldı.

2007 yılının sonlarında 19 yaşındaki Seymur Talibov'un banka hesabına 40 bin dolar, 25 yaşındaki Rıza Talibov'un hesabına ise 95 bin dolar transfer edildi. Banka havalesinin açıklama kısmında yalnızca "Tekstil" yazıyordu. Ancak paranın havale edildiği Talibovlara ait hesaplar kurumsal hesaplar olmadığı gibi Talibovların tekstil işiyle iştigalleri yoktu.

Tek Seferde 500 Bin Dolar

Bu transferin ardından Talibov kardeşlerin hesaplarına tek seferde 500 bin dolara ulaşan büyük havaleler yapılmaya devam etti. Havalelerin açıklama kısımlarında "Metal", "Metal parçaları" ve "Elektrikli ekipman" gibi ifadeler yer alıyordu. 2012'nin sonuna gelindiğinde banka hesaplarına toplamda 20 milyon dolar transfer edilmişti. 


(Rıza Talibov solda, Seymur Talibov sağda)

Aliyevlerle Akraba

26 yıldan uzun zamandır -Haydar Aliyev'in görevi devrederek tüm Azerbaycan'ı yönetmeye başladığı günlerden bu yana- Nahçıvan'ı demir yumrukla yöneten Vasıf Talibov'un oğulları olan Seymur ve Rıza, babaları mıuhaliflerini tımarhanelere kapatıp, işkencelere tabi tutarken, bağımsız medyayı yok edip gazetecileri ve aktivistleri sürgün ederken müthiş bir süratle zengin oldu. Bu sırada Nahçıvan halkı ise sefalete mahkum edildi.

Daha önce Azerbaycan'ın baskıcı yöneticisi İlham Aliyev'in kuzeni de dahil birçok ismin kullandığı ortaya çıkan yöntemle ülkeden servet kaçıran Talibov'un büyük oğlu Rıza, annesi, kuzeni ve bazı işadamlarıyla ortak banka kurdu. Aliyevlerle evlilik yoluyla akraba olan Talibovlar Gürcistan'ın turistik şehri Batum'da yan yana iki bina satın alarak 5 yıldızlı bir otel haline getirdi. Ayrıca Rıza ve Seymur'un kızkardeşi Baharhanım Talibov Dubai'de lüks bir villa, 12 katlı bir apart otel ve birçok daire dahil 12 mülk satın aldı. Bu mülklerin değeri 63 milyon dolara ulaşıyor.

Vasıf Talibov'un maaşı 26 bin doların altında. Oğullarının aldıkları maaşlar da böyle bir serveti yaratabilecek büyüklükte değil. 

Ancak Vasıf Talibov'un şansı, annesinin amcası Haydar Aliyev olan Sevil Sultanova ile evlenmesiydi. 1990'da Aliyev Moskova'dan Nahçıvan'a döndüğünde kalacak yeri olmadığı için 2 yatak odalı evinde Talibov'la birlikte yaşadı. 


(Rıza Talibov ve Haydar Aliyev)

Ancak Aliyev, bu iyiliğin karşılığını fazlasıyla verdi. Nahçıvan Meclis Başkanlığına seçildiğinde Aliyev, Talibov'u henüz 30'larının başında yardımcısı yaptı. 1993 yılında ise Aliyev Azerbaycan Cumhurbaşkanı olduğunda Talibov Nahçıvan Meclis Başkanı oldu. 5 yılda bir istisnasız olarak aynı koltuğa tekrar "seçilen" Talibov, tüm Nahçıvan'ı Aliyevlerle birlikte bilfiil baskıcı bir yöntemle yönetiyor.

ilham aliyev haydar aliyev vasıf talibov nahçıvan azerbaycan occrp credit suisse yolsuzluk rüşvet rıza seymur