Cuma Gününden İtibaren 18 Yaş Üstü Herkesin Aşılanmasına Başlanacak

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuşuyor.

Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış herkes için aşı randevusunun açılacağını açıkladı. Yayılmakta olduğu bildirilen Hindistan kaynaklı Delta varyantıyla ilgili olarak ise  "Delta varyantıyla ilgili 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak İstanbul'da görüldü" diyen Koca, Delta varyantına karşı iki doz aşılamanın daha etkili olmaıs nedeniyle iki doz aşı arasında bırakılan 6 haftalık sürenin 4 haftaya düşürülmesinin masada olduğunu açıkladı.

"Şimdi de aşıyla salgından tamamen kurtulmanın eşiğindeyiz. Hastalığı geçirdikten ve tamamen iyileştikten 45 gün sonrasında yaşanan ölüm olaylarını incelediğimizde 65 yaş üzeri grupta vefat sayılarının iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Öyle görünüyor ki gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecektir" diyen Bakan Koca, "Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük. Salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi. Salgın dışında sağlık hizmetine ulaşımın yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastanelere gitmekten imtina etmeleridir. Benzer birçok hastalığın teşhisinde azalış olurken o hastalığa bağlı kayıplarda artışlar yaşadık.

Kovid-19 ölümlerini DSÖ'nün kriterlerine göre tespit ettik. Dünya genelinde de durum farklı seyretmedi. Bugün küresel ölçekte en az 3.9 milyon insan hayatını kaybetti ancak doğrulanmamış vakalar ve sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması gibi 10 milyonun üzerinde ölüm de Covid-19 ve onun yıkıcı etkisi değerlendiriliyor. Üzücü olan hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlarla neyin beklediği konusudur. Gelecek 3 yıl boyunca mevcut ölümlerin üç dört katı kadar daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Bu son derece hazin vahim tablo ve beklentidir"  ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramına Kadar 55 Milyon Kişinin Aşılanması Hedefleniyor

Kurban Bayramına kadar 55 milyon vatandaşın aşılanmasının hedeflendiğini açıklayan Fahrettin Koca, aşı karşıtlığının Türkiye'de pek rağbet görmediğini vurgulayarak "Şunu çok rahat söyleyebiliriz, vatandaşımız bu süreçte aşıya olması gerektiği  kadar rağbet etti. Ben bu anlamda bir sorun olacağını düşünmüyorum. Yüzde 80'lerin üstünde aşılama olacağını düşünüyorum. 45 yaş üzeri, yüzde 90'lara varan aşı oranımız var. Ben aşı reddi konusunda bir sorun olacağını düşünmüyorum" dedi.

18 Yaş altı nüfusun aşılanması konusunda nasıl tavır takınılacağına dair soruya yanıt veren Bakan Koca, "Bilim Kurulu dünyada yapılan  çalışma ve uygulamaları değerlendiriyor. Ülkelerden ülkelere farklı yaklaşımların olduğunu biliyoruz. Ancak biz en azından şunu yapmak istiyoruz. 18 yaş altı kronik rahatsızlığı olan çocuklarımızı, gençlerimizi aşılamaktan yanayız" şeklinde konuştu.

Cuma Gününden İtibaren 18 Yaş Üstü Herkesin Aşılanmaya Başlanacak aşı fahrettin koca bilim kurulu toplantısı