"Cuma Hutbesinde Ne Zaman Doğu Türkistan Lafzını Duyacağız?"

TAKİP ET

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Oral, hükümetin Doğu Türkistan konusundaki sessizliğini sert sözlerle eleştirdi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Oral, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ali Erbaş yönetiminde aldığı tavrı sert sözlerle eleştirdi.

Oral yaptığı konuşmada "Diyanet, gerek açıklamalarıyla gerekse hutbelerinde Filistin'i, Kudüs'ü anlatıyor, Macron'un yaptığı terbiyesizlikleri işliyor. Bütün samimiyetimle bu hususlarda kendilerini tebrik ediyorum. Ancak ne hikmetse, Çin'in 'Biz İslam'ı Çinlileştireceğiz' diye ortaya koyduğu asimilasyon politikalarına ağzını bile açmıyor. Allah aşkına, cuma hutbesinde ne zaman Doğu Türkistan lafzını duyacağız? Ne zaman Çin'in İslam'a saldırılarına, cami yıkımlarına karşı söz söyleyeceksiniz?" diye sordu.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

İYİ Partili Oral Cuma Hutbesinde Ne Zaman Doğu Türkistan Lafzını Duyacağız?