Cumhur Geç Geldi, Erdoğan Sertleşti: Güvenlik Soruşturması Kanun Teklifi Reddedildi

TAKİP ET

Cumhur İttifakı'nın getirdiği kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin birçoğunun oylamaya geç gelmesi sebebiyle muhalefetin oylarıyla reddedildi. Böylece "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi" düştü.

Meclis'te bugün tarihî bir gün yaşandı. Sandalye sayısı olarak çoğunluğa sahip olan Cumhur İttifakı milletvekillerinin birçoğu Meclis'e gelmedi. Böylece 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi için yapılan açık oylama sonucunda muhalefetteki milletvekilleri çoğunluğu sağladı. Kanun teklifi reddedildi.

Söz konusu kanun teklifinde çok önemli değişiklikler yer alıyordu. Kamu kurumlarına alınacak kişiler için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gibi değişikleri getiren kanun teklifi böylece rafa kalkmış oldu. 

Üstelik Cumhur İttifakı yasayı yeniden Meclis'e getirip oylamak isterse en az 1 yıl beklemesi gerekiyor.

AYM ŞERH DÜŞMÜŞTÜ

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu kurumlarına alınacak kişiler için güvenlik soruşturması yapılmasını Anayasa'ya aykırı bularak şerh düşmüştü. İki kez AYM'den dönen güvenlik soruşturması, AKP'nin ısrarlı talebiyle kanunlaştırılmak isteniyordu.

CUMHUR'DA GEÇ GELME KRİZİ!

Uzun yıllar sonra Meclis'te ilk kez muhalefetin oylarıyla bir kanun reddedilirken Cumhur İttifakı mensuplarının "Nasıl böyle bir şey olabilir, kimler gelmedi, acilen listeler hazırlansın" şeklinde tepki gösterdikleri öğrenildi. 

ERDOĞAN SERTLEŞTİ...

AKP kurmayları, konuyu Genel Başkan Tayyip Erdoğan'a ilettiler. Kanunun yetersiz vekil sayısından dolayı geçmediğini öğrenen Erdoğan'ın "Vekil sayısını 600'e çıkardık, buna rağmen Meclis'e gelinmiyor. Bundan sonra Meclis'e gelmeyen kişi, parti grup toplantılarına da gelmesin" diyerek tepki gösterdiği belirtildi.

Erdoğan'ın en sert tepkiyi ise AKP Meclis Grup Başkanı ve Grup Başkanvekillerine göstererek "Sizin işinizi de ben mi yapacağım, oylamaya gelmeyen kişilerin tek tek listesini istiyorum" dediği öğrenildi.

AKP MECLİS GRUBU BİR GECE ANSIZIN DEĞİŞEBİLİR

Erdoğan'ın yaşananlara çok tepkili olduğu öğrenilirken AKP Meclis Grup Başkanı ve Grup Başkanvekillerini görevden alacağı tahmin ediliyor.

MUHALEFETTEN KEYİF POZU

Cumhur İttifakı'nın getirdiği kanun teklifinin, muhalefetin oylarıyla reddedilmesi üzerine çarpıcı paylaşımlar da gelmeye başladı. CHP Milletvekili Murat Emir, sosyal medya hesabından zafer pozu paylaşarak "AK Parti ve MHP'li vekiller şaşkın" ifadelerini kullandı. 

Cumhur İttifakı AKP MHP Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi TBMM Meclis Tayyip Erdoğan Erdoğan Milletvekilleri Meclis Genel Kurulu