Cumhur İttifakı'nın Seçim Kanunu Teklifi Anayasa Mahkemesi'nden Dönebilir

TAKİP ET

Cumhur İttifakı'nın seçim kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceği belirtiliyor.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve muhalefetin elini zayıflatmak amacıyla mevcut seçim kanununda yer alan ittifaklar sistemini işlevsiz hale getirebilecek olan yeni seçim kanunu, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebilir.

Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gönderilen seçim kanunun görüşmeleri bugün başladı. Muhalefet, kanuna ilişkin birçok şerh koydu.

Anayasa'ya aykırı birçok maddenin bulunduğu ve TBMM'de kabul edilse dahi Anayasa Mahkemesi'nde iptal edilebileceği belirtiliyor.

CHP'li üyeler hazırladıkları muhalefet şerhinde "Cumhur İttifakı’nın gelecek seçimleri kazanma gereğine yönelik yasa önerisi, hukukun genel ilkelerine, demokratik hukuk devletinin gereklerine, Anayasa’nın hükümlerine çok yönlü olarak aykırıdır, siyasal etik ilkeleri ile de bağdaşmamaktadır. Türkiye’nin demokratik birikimi, sayısal çoğunluk yoluyla siyasal ve anayasal kazanımların boğulmasına izin vermeyecek derecede yoğun ve güçlüdür" dedi.

İYİ Parti'nin hazırladığı şerhte ise "Seçimin güvenliğini tehlikeye atan, seçmen kütüklerinin oluşturulmasında ve seçmenlerimizin oy kullanmalarında uygulamada sıkıntı ve tereddütler yaratacak düzenlemeleri barındıran, seçimlerin yargı denetimi altında yapılması ilkesinden uzaklaşan düzenlemeleri içeren ve şu aşamada dahi kamuoyu nezdinde önümüzdeki seçimlerde şaibe yapılacağı algısı oluşturan teklif, geri çekilmelidir" ifadelerine yer verildi. 

Altılı Masa Yeniden Bir Arada: Altı Liderden Ortak Bildiri

cumhur ittifakı seçim kanunu akp mhp teklifi anayasa mahkemesi dönebilir iptal edilebilir