Cumhur MHP'nin Gazetesine Yaradı

TAKİP ET

Kamu kaynaklarından reklam alan gazeteler arasında, MHP'nin gazetesi Türkgün'e ait veriler dikkat çekti.

Duvar gazetesinden Kenan Şener, iktidara yakın medya kuruluşlarına kamu kaynaklarından verilen reklam gelirlerini yazdı. Şener'in haberine göre; 'veri gizliliği' diyerek bilgi vermeyen Türkiye medya sermayesi; Turkcell, Ziraat Bankası, Halkbank ya da Bellona (kayyum) gibi kurumlardan reklam alıyor. 

Sedat Peker'in ''Demirören medya grubu Ziraat Bankası'ndan 750 milyon dolar kredi aldı ancak krediyi ödemedi'' iddiaları sonrası iktidara yakın kuruluşlara 'yasal' yollardan akıtılan paralar üç ayrı profesyonel medya takip-izleme şirketi sayesinde ortaya çıkarıldı.

Kredi gibi kaynaklar sağlayabilecek kamu bankalarının 'reklam geliri' adı altında yandaş medyaya uçuk fiyatlarda destek verdiği görüldü.

İktidarı Eleştiren Gazeteler Reklam Alamadı

İktidara destek vermek yerine eleştiren Korkusuz, Birgün, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Millî Gazete, Sözcü, Yeniçağ, Yeni Asya ve Yeni Mesaj gazetelerine kamu bankaları tarafından reklam verilmedi. Ancak Türkgün başta olmak üzere iktidara yakın duran Sabah, Akşam, Analiz ve daha birçok gazeteye binlerce liralık reklam verildi.

Tiraj Sıralaması ve Reklam Verileri Uyumsuz

MHP'nin yayın organı Türkgün, 2020 tiraj raporunda son sıralarda olmasına rağmen ölçülebildiği kadarıyla 43 bin 102 santim reklam aldı. 

Verilerinin doğruluğu kesin olmamakla birlikte tiraj verileri sıralamasında en çok satan 3 gazeteden biri olan Sabah'ta ise 42 bin sütun-santim reklam verildi. 

Sabah, Takvim ve Yeni Asır’da bir yıl içinde yayımlanan kamu bankası reklamı 79 bin 933 santim olurken 26 ulusal gazeteye kamu bankalarının verdiği toplam 299 bin 481 santim reklamın yüzde 26,6’sı Turkuvaz gazetelerine gitti.

Takvim, sekiz özel bankadan toplam 5 bin 261 santim reklam alırken, kamu bankalarından 23,4 bin aldı.  Yeni Asır ise üç özel bankadan bin 564 santim, kamu bankalarından ise 14 bin 407 santimlik reklam parası aldı.

Üç Turkuvaz gazetesine kamu bankaları 79,9 bin santim reklam parası öderken, özel bankaların toplamı 16,2 binde kaldı.

Tiraj sıralamasında Takvim gazetesi dokuzuncu sırada yer alırken kamu bankası reklamı sıralamasında beşinciliğe tırmandı. Tirajda 14’üncü sıradaki Yeni Asır da sekizinciliğe yerleşti.

 

duvar gazetesi iktidar yakını gazete medya kuruluş kamu bankası para reklam