Cumhurbaşkanı 6 Yıllık Tek Dönem Görev Yapacak

TAKİP ET

Muhalefetin "güçlendirilmiş parlamenter sistem" görüşmeleri TBMM'de devam ediyor.

Muhalefetteki 6 partinin TBMM'de sürdürdüğü "güçlendirilmiş parlamenter sistem" görüşmeleri kapsamında bazı konularda mutabakata varıldığı belirtildi. Mevzubahis konuların Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin itibarının ve gücünün artırılmasını öngördüğü belirtiliyor.

Bu konulardan birisinin de Cumhurbaşkanı'nın görev süresi olduğu bildirildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı 6 yıl sürecek olan tek bir dönem boyunca görev yapacak.

TBMM'deki sözlü soru hakkını geri getirme konusunda net olarak mutabakata varan 6 partinin yazılı soru önergelerinin cevaplarının yanıtlanması zorunlu tutulacak. 

Milletvekillerinin soru önergelerini cevaplamayan muhatapların yaptırımlarla karşı karşıya bırakılacağı bildirilldi.

Bunun yanında muhalefet milletvekillerinin gensoru ve Genel Kurul'da genel görüşme açma hakkı olacak. Ayrıca TBMM komisyonlarına çağrılan kamu görevlileri Meclis'in davetini reddetme hakkına sahip olamayacak.

6 muhalefet partisinin bütçenin hazırlanması konusunda da fikir birliğine vardığı belirtildi. Alınan karara göre bütçe ile kesin hesap ayrılarak TBMM'de kurulacak olan Kesin Hesap Komisyonu'nun başında ana muhalefet partisi üyesi bir milletvekili görev yapacak.

 

Cumhurbaşkanı 6 Yıllık Tek Dönem Görev Yapacak