Cumhurbaşkanı Adayları Belli Oldu: Kimler Aday?

TAKİP ET

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için cumhurbaşkanı adayları başvurularını tamamladı. Peki cumhurbaşkanı adayları kim?

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olmak için 100 bin imza toplayacak kişiler için başvurular Pazartesi (20.03.2023) günü tamamlandı.

Başvurularda tespit edilen eksikleri tespit edip bunların giderilmesi için YSK'nin verdiği sürenin ardından, 11 başvurucunun adaylığa hak kazandığını açıkladı.

YSK’nın seçmenler tarafından aday gösterilebilecek Cumhurbaşkanı adayı için başvurusunu onayladığı isimler şöyle:

"Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Davut Turan, Doğu Perinçek, Erkan Trükten, Halil Murat Ünver, Hilmi Özden, İrfan Uzun, Muhammed Ali Fatih Erbakan, Muharrem İnce, Sinan Oğan, Tevfik Ahmet Özal, Yakup Türkal."

Bu kişilerin aday olabilmek için 22-27 Mart arası 100 biner imza toplaması gerekecek.

Peki cumhrubaşkanlığına kimler aday oldu? Bu adaylar kim? 

Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olarak ikinci, toplamda ise üçüncü defa cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan partiler arasında AKP, MHP, BBP ve HÜDA-PAR yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu

Millet İttifakı’nın ortak adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk defa cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklayan partiler arasında CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve Türkiye Komünist Partisi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce

CHP’nin 2018’deki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, aradan geçen sürede CHP’den ayrılarak Memleket Partisi’ni kurdu.

İnce, parti üyelerinin yaptığı oylamada 105 bin 326 oy alarak Memleket Partisi’nin adayı olmaya hak kazandı.

Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek

Listede daha önce cumhurbaşkanı adayı olmuş son isim, Çin'in gayiresmi Türkiye Büyükelçisi, Çin muhiplerinin şahı olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek.

2018’deki seçime 100 bin imza toplayarak katılma hakkı kazanan Perinçek, seçimde 100 bin oya ulaşamayarak 98 bin 995 oyda kaldı, yüzde 0,2 oy aldı.

Cumhurbaşkanı Adayı Fatih Erbakan

Yeniden Refah Partisi’nin lideri Fatih Erbakan, AKP temsilcileriyle yaptıkları müzakerelerin ardından Cumhur İttifakı’na girmeyeceklerini ve partisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan

Ata İttifakı’nın adayı, eski MHP’li siyasetçi Sinan Oğan oldu.

Iğdırlı Oğan 2011-15 yılları arasında Iğdır milletvekiliydi.

2015’te MHP genel başkanlığına aday olan Oğan partisinden ihraç edilmiş, dava açarak aynı yıl partiye geri dönmüştü.

Oğan 2017’de, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumunda "Hayır" oyu kullanacağını açıklayınca, aynı açıklamayı yapan diğer MHP’li siyasetçilerle birlikte bir kere daha ihraç edilmişti.

Oğan’ı destekleyeceğini açıklayan partiler arasında Zafer Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Adayı Ahmet Özal

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu ve Tek Parti’nin lideri Ahmet Özal, Türkiye İttifakı’nın adayı oldu.

Özal’ı destekleyecek Türkiye İttifakı’nda Anadolu Birliği Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Osmanlı Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi (Tek Parti), Vatanseverler Partisi, Yeniden Anavatan Partisi ve Yeni Yol Partisi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Adayı İrfan Uzun

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun YSK’ye giderek adaylık başvurusunda bulundu.

Uzun, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin değişime ihtiyaç duyduğunu, gençlerin yönetime talip olması adına yola çıktığını ve en geç cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Adayı Hilmi Özden 

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı'ndan Prof. Hilmi Özden 185 bilimsel yayını bulunuyor.

1959 doğumlu Özden, kişisel internet sitesinde hedeflerini 25 maddede açıkladı.

Cumhurbaşkanı Halil Murat Ünver

Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Murat Ünver de cumhurbaşkanı adaylığı için YSK’ye başvurdu.

Ünver adaylık başvurusundan önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Devlette yeniden yapılanma ve yeniden düzenlemeler yapmak zorunlu. Şimdiki siyasetçilerle bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Çare kısa süreli teknokrat yönetim. Sonrasında bilgeler yönetimi” demişti.

Cumhurbaşkanı Adayı Erkan Trükten

Twitter hesabında kendisini tarih felsefecisi, araştırmacı ve yazar olarak tanıtan Erkan Trükten'in 2005 yılında yayımladığı Deccal Derin Devleti adlı bir kitabı bulunuyor.

Covid-19 aşılarına karşı çıkan ve pandemiye "plandemi" diyen, Trükten Paris Anlaşması'na karşı olduğunu söylüyor ve Dünya Sağlık Örgütü'nü Türkiye'den kovacağı vaadini veriyor.

Cumhurbaşkanı Adayı Yakup Türkal 

Türkal Şirketler Grubu kurucusu olan Yakup Türkal, kişisel internet sitesinden paylaştığı açıklamada "Tüm sorunların tek tek, kalem kalem çözümü bizde mevcut. Projelerimiz, planlarımız, yöntemlerimiz hazır" dedi.

Türkal, cumhurbaşkanının partili olmaması gerektiğini düşünerek bağımsız aday olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Adayı Davut Turan

Ajanslar Davut Turan hakkında henüz bir bilgi paylaşmasa da bu gelişme Batman Gazetesi tarafından "Batman'dan da cumhurbaşkanı adayı var" başlığıyla" duyuruldu.

Gazete Batmanlı inşaat mühendisi Turan'ın 45 yaşında ve dört çocuk sahibi olduğunu, adaylığı hakkında da "Seçilirsem Dünya Başkanı için mücadele edeceğim" dediğini yazdı:

"Amacım Cumhurbaşkanı seçilerek yurttaşlarıma her konuda yardımcı olmak, mutlu, huzurlu ve refah içinde yaşamalarını sağlamaktır. Eğer seçilirsem, bu kez Dünya başkanlığı için mücadele edip tüm ülkelerle diyalog içinde olacağım. Batmanlılardan ve herkesten imza bekliyorum."

 

Cumhurbaşkanı Adayı Davut Turan Cumhurbaşkanı Adayı Yakup Türkal Cumhurbaşkanı Adayı Erkan Trükten Cumhurbaşkanı Halil Murat Ünver Cumhurbaşkanı Adayı Hilmi Özden Cumhurbaşkanı Adayı İrfan Uzun Cumhurbaşkanı Adayı Ahmet Özal Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan