Cumhurbaşkanı Kararı ile Dev Sermayeli 3 Yeni Şirket Kuruluyor: Birçok Yasadan Muaf Olacaklar

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı kararı ile Turkish Petroleum Overseas Company Limited (TPOC) tarafından 3 yeni şirket kuruldu. Kurulan şirketler birçok yasadan muaf olacaklar.

Cumhurbaşkanı kararı ile BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na bağlı ortaklığı olan Turkish Petroleum Overseas Company Limited (TPOC) tarafından 3 yeni şirket kuruldu. Birçok yasanın bu şirketler için uygulanmayacağı öğrenilirken şirketlerin ortaklık yapısı, yeni şirket kurabilmesi ya da ortak olabilmesi konusunda ise tek yetkilinin Cumhurbaşkanı olacağı öğrenildi.

Bu şirketlerden Turkish Petroleum International Anonim Şirketi’nin sermayesi 11.7 milyar TL olarak belirlendi. Merkezi Ankara’da olan şirkette hâkim ortak BOTAŞ olacak. Kurulan diğer şirket BOTAŞ International AŞ’nin sermayesi ise 3.5 milyon TL. Ankara merkezli şirkette de hâkim ortak yine BOTAŞ olacak. Yeni kurulan Turkish Petroleum Off-Shore Technology Center AŞ’nin sermayesi ise 21.4 milyon TL olarak belirlendi. İstanbul merkezli bu şirkette de hâkim ortak Turkish Petroleum Overseas Company Limited olacak.

Yeni şirketler, birçok yasadan da muaf olacak. Aralarında kanun hükmünde kararnamelerin de bulunduğu 11 yasa ile çeşitli mevzuat bu şirketler için hiç uygulanmayacak veya kısmi olarak uygulanabilecek. Şirketler, 'Kamu Kuruluşlarının Yurtdışındaki İhalelere Katılması Hakkında Yasa’ya tabi olmayarak yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet yürütebilecek.  Ayrıca, bu şirketler için Harcırah Yasası, Taşıt Yasası, Devlet İhale Yasası, Kamu İhale Yasası, Kamu İhale Sözleşmeleri Yasası, Türk Ticaret Yasası’nın bazı hükümleri ile birlikte bazı kanun hükmünde kararnameler de uygulanmayacak.

cumhurbaşkanı kararname 3 şirket yeni dev sermaye kuruluyor kurulacak imza yasalardan muaf muaf botaş tpoc türkiye petrolleri