Cumhurbaşkanı Zuma'nın Tutuklanmasıyla Kaosa Yuvarlanan Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Osmanlı Türkleri Irkçı Saldırılarla Karşı Karşıya

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanması sonrasında adım adım kaosa yuvarlanan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşayan Osmanlı Türkleri ırkçı saldırılar karşısında yapayalnız kalmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde hakkında yolsuzluk, kara para aklama, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı, haraç ve benzeri 16 suçlamadan yargılama yapılan Güney Afrika eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma mahkeme kararıyla tutuklanmıştı.

Sonrasında istikrarın yok olduğu ülkede can güvenliği kalmamış durumda, bilhassa bir asır öncesinde ülkeye yerleşen Müslüman Osmanlı Türkleri için. Konu hakkında Tamga Türk'ten Muhammed Âkif'e konuşan Cape Town Üniversitesi'nden tarih araştırmacısı Halim Gençoğlu ülkedeki Türkler için genel olarak sorunların hep olduğunu ancak Zuma'nın tutuklanmasıyla durumun çok daha tehlikeli hale geldiğini aktardı.

"Sorun genel olarak hep vardı. Fakat geçen hafta Güney Afrika eski devlet Zuma'nın tutuklanmasından sonra ülkede alışveriş nerkezleri yağmalanmaya başlandı" diyen Gençoğlu, "Müslümanların yaşadığı ailelerin muhitleri fakir ve güvenlik sorunu olan yerler. Dolayısıyla korkuyorlar. Artık bu ülkeden beklentileri yok" ifadelerini kullandı.

Ülkede Arçelik mallarını satan Defy mağazalarına kadar alışveriş merkezlerinin yağmalandığını kaydeden Gençoğlu, ırkçı ayrımcılığa maruz kalan Türklerin bilhassa tehlikede olduğunu ve anavatanları Türkiye'ye dönmek istediklerini kaydetti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Türkler için durumun ne kadar tehlikeli hale geldiğini Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla da açıklayan Gençoğlu, "Birkaç gündür çeşitli şehirlerden Türk asıllı Güney Afrikalı aile mensupları ülkenin son zamanlarda düştüğü durumu ortaya koyan mesaj ve videolar gönderiyorlar bana. Bu videoda bir alışveriş merkezini yağmalayanlar arasında bir polisin arabasından çıkanlar çok şey anlatıyor. Güvenlik sorununun ülkede son zamanlarda hepten kontrolden çıkmasından ötürü Osmanlı kökenli aileler artık Güney Afrika'da yaşamak istemiyorlar. Vatandaşlıklarını alıp dede topraklarına, Türkiye'ye dönme niyetindeler. Buradaki ailelerden bana gelen bazı mesajları paylaşayım" dedi.

Gençoğlu'nun paylaştığı ve haberimizde de yer alan görüntülerde insanların güvenliğini sağlamakla görevli polislerin dahi market yağmalarından geri kalmadığı görülüyor.

Güney Afrika'daki Osmanlı Türkleri Anavatana Vatandaş Olarak Dönmek İstiyor

Gençoğlu'nun söz konusu tivitini alıntılayan Güney Afrika'daki Türk topluluğu üyelerinden Güven Ataullah ise ailesinin kendilerine verilen Türk vatandaşlığı vaadinin yerine getirildiğini görmek istediğini ve endişelerinin arttığını kaydetti. "Ve şimdi Güney Afrika'da oluşan istikrarsızlık nedeniyle bu çok daha acil" diyen Ataullah, ülkedeki Türklerin canlarının tehlike altında olduğunu, Türklerin anavatanlarına vatandaş olarak dönmesi gerektiğine yönelik taleplerini hatırlattı.

Türk Büyükelçisi Olaylar Karşısında Sessiz

Türklerin can güvenliğinin kalmadığı ülkedeki Türk Büyükelçisi'nin olaylar karşısında sessiz kaldığı belirtiliyor. Göreve gelmesinin üzerinden ancak iki haftalık bir süre geçen yeni büyükelçinin, Başkonsolos Sinan Yeşildağ'ın çabalarının aksine sessiz sedasız gelerek makamına oturduğu ve Türklerin can güvenliğinin bile bulunmadığı ülkede üzerine düşen vazifeyi yerine getirmediği iddialar arasında.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Türk Varlığı

Sultan Abdülaziz Han zamanında dini ilim öğretimi amacıyla gönderilen Osmanlı alimi Ebubekir Efendi bölgede yaşayan Müslümanların bir topluluk olarak birliğini sağlamış ve kendilerine İslam dininin gereklerini öğretmişti.

Bölgede varlığını sürdüren Türkler Ebubekir Efendi'nin torunları iken, oğlu Ahmet Ataullah Bey de Güney Afrika'nın ilk Müslüman siyasetçisi idi.

Muhammed Âkif

Cumhurbaşkanı Zuma'nın Tutuklanmasıyla Kaosa Yürüyen Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Osmanlı Türkleri Irkçı Saldırılarla Karşı Karşıya