Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: S-400'den Geri Adım Atmayız

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Haber Global ekranlarında Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum adlı programda gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Kalın, Çin virüsü salgının yanı sıra Irak'ın kuzeyindeki kukla siyasî oluşumun yarattığı pul rezaletinden Biden'ın AKP'li Cumhurbaşkanı'nı henüz aramamış olmasına kadar gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Kalın'ın açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde:

Kukla Oluşumun Pul Rezaletine İlişkin...

"Bu harita büyük bir hata ve Türkiye'ye yapılan saygısızlıktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Başkonsolosluğumuz hemen irtibata geçip bunu sorgulamıştı. 'Resmi bir bağlayıcılığı yok' diye dönüş sağlandı. Hükûmet bunu derhal düzeltmeli. Düzeltmediği takdirde neticesini en sert biçimde alır."

Biden, AKP'liCumhurbaşkanı Erdoğan'ı niçin aramıyor?

"Biraz ağır olacak ama bu durum eski dönemlerin aşağılık komplekslerini çağrıştırıyor. Biz bunu bu kadar önemsemiyoruz."

S-400 Meselesine İlişkin...

"Burada durup dururken Türkiye, 'ben onu değil bunu almak istiyorum' demedi. 'Burada bir ihtiyaç var, onu almak istiyorum' dedi. Biz, Türkiye olarak S-400'lerden geri adım atmayız. Kararlılığımız devam ediyor. S-400'ler, F-35'lere tehdit teşkil etmez. Bu tartışmaların teknik değil siyasî bir tartışma olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak biz de diyoruz ki 'Gelin siyasî olarak çözelim.' CAATSA yaptırımları anlamsız ve işlevsizdir. Bu tehdit dilleri bizi etkilemez."

"AB ile hiçbir zaman kopmayacağız"

"Avrupa ile hiçbir zaman kopmayacağız. Bu süreçte inişli çıkışlı dönemler oldu. Türkiye perspektifinde bir daralma yaşadı Avrupa. Washington'dan emir alan bir Avrupa var. Avrupa'nın kendi coğrafyasını bırakıp oraya bakıp perspektif belirlemesi, ilişkilerini küresel açıdan olumsuz hâle getiriyor."

Geçici koruma altınadaki Suriyeli Araplar meselesi...

"18 Mart Göçmen Anlaşması'nın güncellenmesi gerekiyor. AB'den destek gelse de gelmese de biz göçmenlere desteğimizi sürdüreceğiz. Türkiye'den 400 bine yaklaşık kişi güvenli olan bölgeye döndü. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin zamanı geldi. Hem AB hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir güncelleme. Ancak hemen olacak bir iş değil, 3-4 yılı bulabilir. Bu süreç piyasalara bile önemli katkı sağlayacak. Vize serbestîsi de konuşulması gerekenler arasında."

"Türkiye, Avrupa ile her konuda anlaşamayabilir."

"Avrupa siyaseti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgede etkin aktör olduğunu biliyor. Avrupa'nın aklı başında siyasî aktörleri bunu biliyor ve görüyorlar. Macron sorunları çözelim, daha sık görüşelim anlayışıyla görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yaklaşımı olumlu buldu. Fransa ile Libya konusunda çok farklı noktalardan bu noktaya geldik. Libya halkı 2 buçuk yıldır süren savaşa karşı artık rahatsız. Bölgede, Libya'da ulusal bir ordu kurulması gerekecek. Biz bu konularda destek vereceğiz. Libya'da Türk firmaları, önemli iş birliğine girecek. Türkiye, Avrupa ile her konuda anlaşamayabilir. Ancak karşılıklı çıkar ve saygı çerçevesinde bu durumu yürütebiliriz."

İbrahim Kalın gündem Irak IKBY pul Biden Biden Cumhurbaşkanını aradı mı S-400 pandemi Çin virüsü Cumhurbaşkanlığı sözcüsü AKP Suriyeliler AB Türkiye-AB ilişkileri ABD