Cumhuriyet'ten Basın İlkelerine Aykırı Manşet: 'Bölge'ye Saldırı Var Dediler, Burkina Faso Çıktı

TAKİP ET

Depremden etkilenen yerler, "afet bölgesi" olarak tanımlanmıştı. Buna rağmen Cumhuriyet gazetesi Burkina Faso'da gerçekleşen bir olay için, lokasyon bilgisi vermeden 'Bölgeye saldırı düzenlendi' şeklinde manşet attı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, Türkiye tarihindeki en büyük afetlerden biri olarak kaydedildi. Deprem sonucunda on binlerce bina yıkıldı ve 41 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.

Depremden etkilenen yerlerin, "afet bölgesi" olarak tanımlanmasından sonra, 'bölge' ifadesi zikredildiğinde insanların aklına; Kahramanmaraş, Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Urfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman gibi şehirler geldi.

Buna rağmen Cumhuriyet gazetesi Burkina Faso'da gerçekleşen bir olay için, lokasyon bilgisi vermeden 'Bölgeye saldırı düzenlendi' şeklinde manşet attı.

Haberde bahsedilen yerin manşetten gizlenmesi ve zaten güvenlik zafiyeti olan bir yerde insanları 'tık' tuzağına düşürmek için bu şekilde bir tweet atılması, insanların daha fazla panik ve endişeye kapılmasına neden oldu. 

Basın meslek ilkelerine aykırı olan bu durum, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından da eleştirildi.

Gazetecilik mesleği, doğru ve etik ilkeler üzerine kuruludur. Okuyucuların doğru bilgiye erişmesini sağlamak için, gazetelerin doğru bilgileri ve kaynakları belirtmeleri gerekir. Deprem veya afet gibi büyük olaylar sırasında da, gazetecilerin olayın gerçekleştiği bölge hakkında doğru ve spesifik bilgileri vermeleri önemlidir. Bu sayede insanlar, gereksiz panik ve endişe duygularından kurtulur.

cumhuriyet gazetesi bölge deprem basın meslek ilkeleri medya etiği manşet Burkina Faso