D Vitamini Eksikliği Gözleri Etkiler Mi?

TAKİP ET

D vitamini eksikliği vücutta kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk, depresyon ve diğer sorunlara neden olur.

D vitamini eksikliği vücutta kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk, depresyon ve diğer sorunlara neden olur. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin de göz kuruluğuna neden olduğu bilinmektedir. Peki D Vitamini eksikliği gözleri etkiler mi? konusunu ele alacağız. 

D Vitamin Eksikliği

D vitamini eksikliği, sağlıklı kalmanız için yeterli  D vitamini almamanız anlamına gelir. Eksikliği şiddetli semptomlara neden olan vitamin, vücuttaki birçok fonksiyon için gereklidir. D vitamini, kemiğin ana yapı taşlarından biri olan kalsiyumun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi, kas fonksiyonunun ve bağışıklığın korunmasında önemli bir rol oynar. Vücuda gerekli miktarı almanın üç yolu vardır. Bu yöntemlerden ilki cildin vitamini kendisi üretmesi, ikincisi diyet, sonuncusu ise vitamin takviyesidir.  D vitamin eksikliği güneş ışığına maruz kaldığında ciltte doğal olarak sentezlenir. Ancak aşırı güneşe maruz kalmak cilt yaşlanmasına ve kansere neden olabilir, bu nedenle çoğu insan diğer ışık kaynaklarını tercih eder.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

Bazı kişilerde D vitamini eksikliği vardır ancak hiçbir belirti göstermezler.Bir eksiklik yorgunluk, genel ağrı ve sızı gibi  belirtilere neden olabilir. Şiddetli eksiklik, kemik ağrısına ve gücün azalmasına neden olarak hareket bozukluklarına yol açar. Ek olarak, bağışıklık sistemi başarısız olduğu için enfeksiyonların sıklığı artar. Semptomlar bilek, ayak bileği, omuz ve parmak ağrısı, ruh hali değişimleri, depresyon, uykusuzluk, baş ağrıları ve saç dökülmesini içerebilir. Erişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; osteoporoza, kemik yapısının bozulmasına, kas güçsüzlüğüne ve düşme riskinin artmasına neden olur. Çocuklarda  raşitizm denilen bir duruma neden olur. Raşitizm genellikle çocuklarda  aşırı ve kalıcı D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak tanımlanır. hastalık; büyüme geriliği, bacak fleksiyonu, bilek ve ayak bileği kalınlaşması ve sternum deformitesi dahil olmak üzere kemik yapısında kalıcı bozulmaya neden olur. Hastalığın yetişkin formuna osteomalazi denir ve kırıklarla karakterizedir. Bu bölümde D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? bu konuyu ele aldık. 

Göz Sağlığımız İçin Yeterli D Vitamini Seviyesi Nedir?

Çoğu insan yeterli  D vitamini yapmak için yeterli güneş ışığı almaz. Göz sağlığımız için yeterli D vitamini seviyesi nedir? sorusuna bakacak olursak. D vitamini sınırlı sayıda gıdada bulunduğundan, birçok insan diyetlerinden yeterli D vitamini alamaz. Bununla birlikte, D vitamini, zenginleştirilmiş süt, tahıllar ve  somon, sardunya ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunur. Bu nedenle D vitamini düzeyleri tercihen sonbaharda olmak üzere yıllık olarak kontrol edilmelidir. Genel sağlığımız söz konusu olduğunda, göz sağlığı için bakılan 25-hidroksivitamin D düzeyi 50 ng/mL'nin üzerinde olmalıdır. Seviyeleriniz düşükse, doktorunuzla konuşun.

D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir? 

Makalemizin bu bölümünde D Vitamini eksikliği nedenleri nelerdir? konusunu ele alacağız. D vitamini eksikliğinin birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır: Çok az güneş ışığı  D vitamini eksikliğine neden olabilir. Ancak vücudun ihtiyacı olan tüm D vitamini, bol miktarda doğrudan güneş ışığı alan cilt tarafından karşılanabilir. Ancak çoğu insan, içeride çok fazla zaman geçirdikleri veya çok fazla güneş kremi kullandıkları için yeterince güneş alamazlar. Özellikle kış aylarında güneşten emilen D vitamini miktarı büyük ölçüde azalır. D vitaminini besin takviyesi olarak kullanmamak, eksikliğin başka bir nedenidir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarı tek başına yiyeceklerden almak çok zordur. Hamilelik ve obezite gibi nedenlerle vücutta D vitamini ihtiyacının artması D vitamini eksikliğine yol açabilir.

Bu makalemizde D Vitamini eksikliği gözleri etkiler mi? konusunu ele aldık. Umarız sizler için faydalı bir çalışma olmuştur.
 

d vitamini eksikliği gözleri etkiler mi d vitamini eksikliği d vitamini