Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, Tahttan Çekildi

TAKİP ET

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, tahttan çekildiğini açıkladı.

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, yeni yıl konuşmasında sürpriz bir açıklama yaparak tahttan feragat ettiğini duyurdu.

BBC'de yer alan habere göre 2. Margrethe, resmen 14 Ocak’ta, tahta geçişinin 52. yılında tacını çıkartacak.

'Oğlum Prens Frederik'e Devredeceğim'

2. Margrethe “Tacımı çıkartıp, oğlum Veliaht Prens Frederik’e devredeceğim” dedi.

83 yaşındaki Margrethe, hala tahtta oturan tek kraliçe ve Avrupa’da en uzun süre tahtta kalan kraliyet ailesi üyesiydi. 2. Margrethe, babası Kral 9. Frederik’in 1972’de ölmesiyle tahta oturmuştu.

Geçirdiği Ameliyatın Kararda Etkisi Oldu

Kraliçe, 2023 başlarında belinden geçirdiği ameliyatın ardından biraz düşünüp, bu kararı aldığını vurguladı.

Kraliçe “Ameliyat doğal olarak geleceği, sorumluluğu bir sonraki kuşağa devretme zamanının gelip gelmediğini düşündürttü. Doğru zamanın geldiğine karar verdim” dedi. 2. Margrethe ayrıca, Danimarka halkına destekleri için teşekkür etti. Başbakan Mette Frederiksen de Kraliçe’ye ülkeye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

İngiltere’deki geleneğin tersine, 55 yaşındaki Veliaht Prens Frederik için bir taç giyme töreni yapılmayacak. Bunun yerine, yeni Kral’ın tahta geçişi Kophenag’daki Amalienbork Kalesi’nden duyuruyla ilan edilecek.

Anayasal monarşiyle yönetilen ülkede Prens Frederik Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları’nın kralı olacak.

Danimarka'nın Yeni Kralı 'Parti Prensi' Olacak

Frederik gençliğinde hızlı sosyal yaşamı nedeniyle "parti prensi" olarak ün salmıştı ancak 1995'te Aarhus Üniversitesi'nde siyaset bilimi dalında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra hakkındaki algı da değişmeye başladı.

Eğitiminin bir bölümünü ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde alan Frederik, üniversite eğitimini tamamlayan ilk Danimarka Kraliyet ailesi üyesi oldu. Frederik daha sonra Danimarka donanmasında görev yaptı.

Doğa sporlarına da düşkün olan prens, 2000 yılında Grönland'de dört ay süren bir kayak yolculuğuna katılmıştı. Frederik, tahta geçtikten sonra bile kendisini bir kaleye kilitlemek istemediğini, kendisi gibi yaşamaya devam etmek istediğini söylemişti.

Frederik'in eşi Prenses Mary Avustralya doğumlu ve çocukluğunu Tazmanya'da geçirdi. Çift 2000'de Sydney Olimpiyatları sırasında bir barda tanışmıştı.

Prenses Mary bir röportajında, tanıştıklarında onun Danimarka Prensi olduğunu bilmediğini, konuşmaya başladıktan sonra birinin gelip ona "Bu insanların kim olduğunu biliyor musun?" diye sorunca öğrendiğini söylemişti.

Dört çocukları olan çift, çocuklarını devlet okullarına göndererek, olabildiğince "normal" bir çocukluk yaşatmaya çalışıyor.

 

danimarka Danimarka Kraliçesi Tahttan Çekildi 2. Margrethe Prens Frederik