Danimarka Vizesi Nasıl Alınır? Danimarka Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Danimarka vizesi Schengen işbirliği kapsamındadır. Ülkenin tam ve resmi adı Danimarka Krallığı'dır. Danimarka, Kuzey Avrupa'da bulunan bir İskandinav ülkesidir. Ülke anakara ve adalardan oluşan, içinde Grönland ve Faroe Adaları'nı da kapsayan üniter bir devlettir. Ülke 8.yüzyılda Baltık Denizi'nin kontrolünü sağlayan denizci bir ulus olarak öne çıktı. Vikingler olarak bilinen savaşçı ve denizci topluluğa dayanan bir tarihleri vardır. Ülke AB üyesi olmasına karşın Danimarka Kronu'nu kullanır.

Danimarka vizesi Schengen işbirliği kapsamındadır. Ülkenin tam ve resmi adı Danimarka Krallığı’dır. Danimarka, Kuzey Avrupa’da bulunan bir İskandinav ülkesidir. Ülke anakara ve adalardan oluşan, içinde Grönland ve Faroe Adaları’nı da kapsayan üniter bir devlettir. Ülke 8.yüzyılda Baltık Denizi’nin kontrolünü sağlayan denizci bir ulus olarak öne çıktı. Vikingler olarak bilinen savaşçı ve denizci topluluğa dayanan bir tarihleri vardır. Avrupa Birliği üyesi ve NATO kurucu üyelerinden olan bir ülkedir. Ancak ülke Euro kullanmayı reddederek kendi para birimi olan Danimarka Kronu’nu kullanmaya devam etmiştir.

Danimarka yüksek yaşam standartlarına sahip bir ülkedir. Sağlık hizmetleri, demokratik yönetim, sivil özgürlük vb. konularda dünya sıralamasında üst sıralardadır. Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre 100 üzerinden 91 alarak dünyada birinci olmuştur. Yani ülkede yolsuzluk, illegal durumlar neredeyse yok denecek durumdadır. Kişi başına düşen milli gelir de oldukça yüksektir. Günümüzde ekolojik hassasiyeti ve empatisi en yüksek ülkelerdendir. Avrupa'nın en eski krallığı olması ve Hans Christian Andersen'in evinin burada bulunmasından dolayı, Danimarka "masal ülkesi" olarak anılmaktadır. Diğer İskandinav ülkelerine kıyasla daha yumuşak olan hava koşulları da ülkenin turizminin artmasında etkilidir. Özellikle kış turizminde dünyanın en lüks ve benzersiz yerlerinden biridir.

Ülkede Danca, resmî dildir. Ayrıca Almanca ve İngilizce de halk arasında geniş şekilde konuşulan dillerdir. Ülkede yaşayanların %90,5’i Danimarkalıdır. Geri kalanların ise çoğunluğu komşu ülkelerden gelenler ve Bosnalı göçmenlerdir. Ülkenin çok milletli bir yapısı yoktur. Ülkede yaşayanların %80’i Lutheryan mezhebine mensup Hristiyan’dır. Buna rağmen tevazu ve toplumsal eşitlik ülkede neredeyse herkes tarafından benimsenmiştir. Eşcinsel evlilikleri ilk yasallaştıranlardan ve bu evliliklerin Danimarka Kilisesi’nde yapılmasına izin vermiş bir ülkedir.

Ülkenin başkenti Kopenhag dünyanın kültür, sanat ve tarihte en ileri şehirlerinden biridir. Şehir Rönesans döneminde Kalmar Birliği’nin başkentiydi. Kalmar Birliği; İsveç, Norveç ve Danimarka’nın o dönemki birliğiydi. Bunun etkisi ile kültür ve sanatta en ileri şehirlerden biri olmuştur.

Danimarka Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Danimarka vize başvurusu 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren onlinea taşınmıştır. İzlanda vize işlemleri de Danimarka temsilciliklerinde yapılmakta ve değerlendirilmektedir. Danimarka ve İzlanda için 3 aya kadar olan ziyaretlerde, Türk diplomatik pasaport, hizmet ve hususi pasaport sahibi kişiler vize almak zorunda değildir. Danimarka vize başvuru sürecinde atılacak adımlar:

Danimarka Başkonsolosluğuna ait sayfada online olarak bir profil oluşturulmalıdır.

Kişisel bilgilerle oluşturulan bu hesaptan başvuru formu doldurulmalıdır. Bu form doldurulurken alınacak vizenin türü doğru belirlenmelidir.

Form doldurulup aynı sistemden ödemesi yapıldıktan sonra sistemdeki ApplyVisa sayfasından kapak mektubunun çıktısı alınmalıdır.

Alınan çıktı fiziki olarak imzalandıktan sonra başvuruyu destekleyen belgeler ile vize başvuru merkezine teslim edilmelidir.

Ayrıca ödemenin online olarak yapıldığını gösteren makbuz da başvuru merkezine teslim edilmelidir.

Bu teslim sırasında “biyometri vermek” olarak adlandırılan parmak izi verilmesi ve fotoğraf çekimleri yapılmalıdır.

Danimarka’nın Türkiye’de yetki verdiği 4 vize merkezi vardır: Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir.

Bu merkezlere belge teslimi için gitmeden önce online olarak randevu alınmalıdır.

Belge teslimleri yapıldıktan sonra Danimarka Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği tarafından kişi mülakat için merkeze çağrılır.

Vize başvuruları, seyahat edilmek istenen tarihten önceki 3 ay içinde yapılmalıdır.

Vize başvuruları sadece şahsın kendisi tarafından yapılabilmektedir. Başvuru için merkeze gidildiğinde başvuruyu yapan kişi dışında kimse içeri alınmaz.

Danimarka Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Danimarka vize başvuru formu artık fiziksel olarak doldurulmamaktadır. Danimarka Başkonsolosluğuna ait internet sayfası üzerinden doldurulmak zorundadır. https://applyvisa.um.dk/NVP.App/frontpage linkinden girilerek kişisel bilgilerle bir hesap oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu hesaptan başvurulacak vize türü seçildiğinde doldurulacak form gelir. Eğer alınacak vize uzun süreli ise https://www.nyidanmark.dk/en-GB/You-want-to-apply linkindeki form doldurulmalıdır. Bu formlarda istenen tüm bilgiler doğru ve güncel olarak cevaplanmalıdır. Hem yapılacak soruşturmada hem de mülakat sırasında bu formda verilen bilgiler temel alınacaktır.

Danimarka Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Danimarka vize türleri temelde kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere ikiye ayrılır. Daha sonra bu iki başlık da kendi içinde alınış amaçlarına göre kollara ayrılmaktadır. Schengen işbirliğine dahil olan tüm ülkeler gibi Danimarka için de 180 günde en fazla 90 gün yapılacak ziyaretler için alınacak vize Schengen’dir.  Kısa süreli vize türleri:

Aile ve arkadaş ziyareti

Turistik

Danimarka’da eğitim

Ticari

Kültür aktiviteler, spor ve konferans

Tedavi amaçlı ziyaret

AB vatandaşları ya da İsviçre vatandaşları aile üyeleri

Kırmızı Halı Programı (İş amaçlarıyla düzenli olarak Danimarka'ya seyahat eden başvuru sahiplerine yönelik Danimarka Schengen vizelerinin alınması için basitleşmiş bir süreç uygulamasıdır.) Uzun dönemli vize başvurularının türleri:

Çalışma

Aile Birleşimi

Araştırmacı

Trainee

Din Görevlileri

Öğrenciler

Au Pair

Staj Programları

Geri Dönüş Vizesi Türkiye’de Danimarka tarafından temsil edilen ülkeler

İzlanda

Grönland

Faroe Adaları

Danimarka Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Danimarka vizesi evrakları formda beyan edilen bilgileri destekler nitelikte olmalıdır. Kişinin seyahat amacını, seyahat sürecini, seyahati karşılayabilecek maddi durumu olduğu, ülkesine geri döneceğinin kanıtı niteliğinde olmalıdır. Başvurulan vize türüne bağlı olarak ek belgeler istenebilir ancak temel olarak tüm vizelerde istenmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir.

Doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu. Eğer başvuru sahibi reşit değilse, yasal vasilerin imzaları gereklidir.

Vize için 2 fotoğraf 35 x 45 mm (6 aydan eski değil), beyaz fonlu biyometrik tip.

Geçerli bir pasaport veya son 10 yıl içinde düzenlenmiş diğer seyahat belgesi ve en az 2 boş sayfası olmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresi vize bitiş tarihinden itibaren 6 (altı) ay olmalıdır. İlk sayfasının fotokopileri ve son 3 yıllık eski schengen vizeleri.

Uçak bileti rezervasyonu veya amaçlanan ulaşımın kanıtı.

Seyahat boyunca masrafların nasıl karşılanacağını gösteren belgeler

Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği - anne, baba, kardeşler, varsa eş ve çocuklar gözükecek.

Uzun süreli oturum için alınan nüfus kayıt örneği Danca ve İngilizce tercüme edilmiş, noterden onaylanmış olmalıdır.

Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu ve/ya da izin onayı (işveren tarafından imzalı ve kaşeli olmalı, adres, telefon numarası, pozisyonunu ve ücret oranını belirtmeli)

SGK işe giriş bildirgesi ve SGK hizmet dökümü.

Başvuru sahibi çalışan ya da şirket sahibi ise; Şirketin ticaret odasındaki kaydı, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası. Başvuru sahibi emekli ise; Emekli cüzdanı ya da emekli maaş hesap özeti.

Başvuru sahibi öğrenci ise; Öğrenci belgesi.

Uzun süreli başvurularda öğrenim amaçlı gidilecekse Danimarka’daki eğitim kurumundan temin edilmiş kabul yazısı, davet mektubu.

Schengen bölgesindeki tüm sağlık durumlarını kapsamayı kabul eden bir seyahat sağlık sigortası. En az 30.000 Euro masraf karşılamayı kabul eden bir sigorta olmalıdır.

Uzun süreli vize başvuruları, başvuru türüne bağlı olarak Danimarka Göçmenlik Servisi (DIS) veya Danimarka Uluslararası İşe Alım ve Entegrasyon Ajansı (SIRI) tarafından işlenir ve kararlaştırılır.

Danimarka Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Danimarka vize ücreti Schengen bölgesi kapsamındadır. Tüm Schengen vizelerinde uygulanan harç fiyatlandırması uygulanır. 12 yaşından büyük olan yetişkinler için 80 Euro, 6-12 yaş arası çocuklar için 40 Euro ve 6 yaşından küçükler için ücretsizdir. Danimarka için bu ücret başvuru sırasında online olarak ödenip makbuzu alınmalıdır. Alınan makbuz başvuru belgeleriyle beraber teslim edilmelidir. Eğer direk konsolosluk ya da elçiliğe başvuru yapılmayıp yetkili vize merkezinden başvuru yapılacaksa firma ek hizmet ücreti talep edecekti. Şu an bu hizmet bedeli Danimarka için 223 Türk lirasıdır. Fiyatlar kur farklarına göre güncellenebildiği için gitmeden telefonla teyit edilmelidir.

Danimarka Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Danimarka vize işlemleri için gerekli belgelerin teslim edilmesi kişinin kendi sorumluluğundadır. Belgeler düzenlenirken ve form doldurulurken eğer anlaşılmayan yerler varsa imzalanmamalı ya da yanlış bilgi yazılmamalıdır. Ayrıca formların doldurulmasında yardım edeceğini söyleyen ve başvuruları kişi adına yapmayı teklif eden dolandırıcılar maalesef ki mevcut. Vize sürecinde vekâleten başvuru yapılamaz ve konsolosluğun yetkilendirdiği firma nettir, dikkatli olunmalıdır.

Danimarka, teslim edilen evrakların Danca ve İngilizce olarak tercüme edilmiş, noterden onaylanmış olarak isteyebilir. Başvuru hazırlıkları yapılırken bunları önden tamamlamak sürecin hızlanması için yardımcı olacaktır.

Danimarka da göçmen sorunu yaşayan ülkeler arasında. Bu nedenle son yıllarda ek önlemler alındı. Ülkeye gidişin göç amacı taşımadığını ispat edecek belgeler ve mülakat sırasındaki söylemler şüpheye yer vermeyecek şekilde olmalıdır. Ayrıca Schengen bölgesinde başka ülkelere aynı vize ile geçilirken her ülke kendi sınırında tekrar bir sorgudan geçirebilir, arama yapabilir. Bu çevirme ve polis sorgularında sorun yaşamamak için başvuru evraklarının bir dosya yapılıp yanda taşınması kolaylık sağlayacaktır. Ancak her ülkenin sınır görevlileri vize ve pasaporta rağmen almama hakkına sahiptir, bu unutulmamalıdır.

Danimarka Vizesi Neden Reddedilir?

Danimarka vizesi ret nedenleri arasında en sık rastlanan belge eksiklikleridir. Hangi vize türüne başvuru yapıldıysa onun istediği evraklar eksiksiz, güncel ve doğru olarak teslim edilmiş olması gerekir. Seçilen vize türü doğru seçilmelidir.

Vize süresi boyunca ülkede kişinin geçinecek kadar maddi imkânı olduğu ispatlanmalıdır. Bunun için eğer Danimarka içinden istihdam, burs, aile yardımı gibi bir durum yoksa banka hareketleri incelenecektir. Son 6 ayda hesaba girip çıkan para ve toplam para incelenir. Eğer hesaptaki para yetersiz görülür, gelir düzensiz ve yetersiz bulunursa vize verilmeyecektir.

Vize işlemlerinde evrak tesliminden sonra Danimarka Türkiye’deki temsilcilikleri kişiyi mülakata çağırır. Bu mülakat; kişinin karakteri hakkında fikir sahibi olmak, sözel olarak vize alış amacını açıklatmak, ülkeye zarar verecek biri anlamak için yapılır. Bu mülakat sırasında şüphe uyandıracak kadar özgüvenli olmak, fazla tedirgin davranmak, evraklardaki beyanlarla örtüşmeyen şeyler söylemek de vizenin reddedilmesine neden olabilmektedir. Bu mülakat sırasında karar yetkisi tamamen Danimarka Başkonsolosluğu ya da Büyükelçilik yetkilisindedir.

Danimarka Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Danimarka vizesi onay süresi Schengen standartları gereğince 15 gündür. Resmi tatil, ek evrak talep edilmesi gibi durumlarla 45 güne kadar süreç uzayabilmektedir. Ancak son zamanlarda Danimarka çok yoğun vize talebi aldığı için 15 günlük süre 20 güne kadar uzayabilmektedir. Burada bahsi geçen süre sadece sıra süreli yani 90 günden az vizeler için geçerlidir. Eğer uzun dönemli vize alınacaksa Danimarka bu talebi, oturum izni olarak değerlendirir. Bu da uzun süreli vize başvurularının incelenmesini 6 aya kadar uzayabilmesine neden olmaktadır. Ancak nadir durumlarda süreç bu kadar çok uzamaktadır genellikle en geç 1 ayda cevaplanır.