Danimarka'da Başbakan Hakim Karşısına Çıkabilir

TAKİP ET

Danimarka'da Çin virüsü bahanesiyle 17 milyon vizonun itlafına karar verilmişti. Vizonların itlaf edilmesinin yasal dayanağının bulunmadığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi olan Başbakan Mette Frederiksen hakim karşısına çıkarılabilir.

Danimarka'da geçen yıl Çin virüsü bahanesiyle yaklaşık 17 milyon vizon itlaf edilmişti. Vizonların itlafında, riskli bölgeler dışında bulunan çiftliklerdeki vizonların itlaf edilmesinin yasal gerekçesinin bulunmadığı savunulmuş, söz konusu durum hükümet tarafında da kabul etmişti. Ülkedeki vizon itlafı krizinin ardından eleştiri oklarının hedef olan Tarım Bakanı Mogens Jensen görevinden istifa ettiğini duyurmuş fakat Başbakan Mette Frederiksen baskılara rağmen istifa etmemişti.

 

Bu yılın başlarında söz konusu olayı araştırmak üzere atanan komisyon, soruşturma kapsamında 1 milyonu aşkın belge ve e-posta topladığını duyurdu.

Başbakan Yazışmaları Sildi

Komisyon, Başbakan Frederiksen’den vizon itlafına ilişkin kararın alındığı günlere ait tüm yazışmaları istediğini ancak bu yazışmalara silindikleri gerekçesiyle ulaşamadığını bildirdi.

Mette Frederiksen'in personeli söz konusu yazışmaların 30 gün sonra otomatik olarak silindiğini savunsa da halkın bir kısmının Frederiksen'e dair şüpheleri devam ediyor.

Danimarka medyasında, bazı kesimlerce vizon katliamına ilişkin yazışmaları kasten silerek yok etmekle suçlanan Frederiksen'ın hakim karşısına çıkarılabileceğini aktardı.

İddialar karşısında genel olarak sessizliğini koruyan Frederiksen, bakanlığın silinen yazışmaları geri yüklemeye ve yönergeleri gözden geçirmeye çalışacağına söz verdi.

danimarka vizon itlaf başbakan frederiksen mette